Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej • przepis • składniki • przygotowanie
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR
Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.
ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.
GOTUJEMY KASZĘ
Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym (np. kokosowym). Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę napoju roślinnego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5549,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
693,7 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
127,7 g
Błonnik
12,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z truskawkami i galaretką
Truskawki, galaretka, chrupiące wafelki – to ulubione smakołyki dzieci. Co z nich można zrobić? Pyszne ciasto truskawkowe według przepisu Pawła Małeckiego!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czekoladowe ciasteczka z masą krówkową
Orzechowa masa krówkowa ukryta w podwójnym, czekoladowym ciastku! Wypróbuj przepis!