psse-slupca.pl

Ciasteczkowy deser lodowy • przepis • składniki • przygotowanie

Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Ciasteczkowy deser lodowy

Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasteczka palmeritas - 180 g
lody waniliowe z sosem z czerwonego wina - 257 g
czekolada biała - 100 g
czekolada gorzka - 100 g
pistacje - 20 g
wiórki kokosowe - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka rozkładamy na blacie. Zmiękczone lody wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Lody wyciskamy na ciasteczko i od razu wykładamy na nie kolejne ciastko i przyciskamy je delikatnie od góry do warstwy lodów. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wkładamy do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADY:
Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie przelewamy czekolady do wysokich naczyń.
3.DODAJEMY CZEKOLADĘ I PISTACJE:
Ciasteczka wyjmujemy z lodówki i zanurzamy do połowy w czekoladzie, potem wkładamy do siekanych pistacji i wiórków kokosowych. Podajemy od razu lub wkładamy do zamrażarki.
Ciasteczkowy deser lodowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka rozkładamy na blacie. Zmiękczone lody wkładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Lody wyciskamy na ciasteczko i od razu wykładamy na nie kolejne ciastko i przyciskamy je delikatnie od góry do warstwy lodów. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wkładamy do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADY

Białą i gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie przelewamy czekolady do wysokich naczyń.

3

DODAJEMY CZEKOLADĘ I PISTACJE

Ciasteczka wyjmujemy z lodówki i zanurzamy do połowy w czekoladzie, potem wkładamy do siekanych pistacji i wiórków kokosowych. Podajemy od razu lub wkładamy do zamrażarki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2698 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

674,5 kcal

🥑

Tłuszcz

39,6 g

🌾

Węglowodany

73,5 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Ciasteczkowy deser lodowy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl