psse-slupca.pl

Klasyczne croquetas z szynką serrano • przepis • składniki • przygotowanie

Croquetas, czyli krokiety z niezwykle aksamitnym wnętrzem, z dodatkiem aromatycznej szynki serrano to idealna przekąska na niejedną imprezę. Koniecznie sprawdź, jak proste jest ich przygotowanie w domu!

Klasyczne croquetas z szynką serrano

Croquetas, czyli krokiety z niezwykle aksamitnym wnętrzem, z dodatkiem aromatycznej szynki serrano to idealna przekąska na niejedną imprezę. Koniecznie sprawdź, jak proste jest ich przygotowanie w domu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szynka serrano - 4 plastry
oliwa z oliwek - 3 łyżki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
mąka pszenna - 4 łyżki
mleko - 300 ml
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 80 g
olej słonecznikowy - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SZYNKĘ Z PRZYPRAWAMI:
Plastry szynki serrano kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Następnie na patelnię przekładamy szynkę, doprawiamy ją szczyptą gałki muszkatołowej i podsmażamy na małym ogniu przez chwilę, uważając, by nie stała się chrupiąca.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CROQUETAS:
Do podsmażonej szynki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mąka się delikatnie podsmaży dolewamy mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania bardzo gęstego beszamelu, prawie pasty.
3.STUDZIMY MASĘ NA CROQUETAS:
Gotowa masę przekładamy na talerz i rozprowadzamy ją po nim, aby wystygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Przygrywamy ją folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut.
4.FORMUJEMY I PANIERUJEMY CROQUETAS:
Masę na croquetas kroimy na 8 równych kawałków i w dłoniach nasmarowanych oliwą formujemy z nich kształt przypominający walec. Każdą sztukę obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
5.SMAŻYMY CROQUETAS:
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy croquetas na złoty kolor z każdej strony.
Klasyczne croquetas z szynką serrano

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SZYNKĘ Z PRZYPRAWAMI

Plastry szynki serrano kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Następnie na patelnię przekładamy szynkę, doprawiamy ją szczyptą gałki muszkatołowej i podsmażamy na małym ogniu przez chwilę, uważając, by nie stała się chrupiąca.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CROQUETAS

Do podsmażonej szynki dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Kiedy mąka się delikatnie podsmaży dolewamy mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania bardzo gęstego beszamelu, prawie pasty.

3

STUDZIMY MASĘ NA CROQUETAS

Gotowa masę przekładamy na talerz i rozprowadzamy ją po nim, aby wystygła i nabrała odpowiedniej konsystencji. Przygrywamy ją folią spożywczą i kiedy nabierze temperatury pokojowej wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut.

4

FORMUJEMY I PANIERUJEMY CROQUETAS

Masę na croquetas kroimy na 8 równych kawałków i w dłoniach nasmarowanych oliwą formujemy z nich kształt przypominający walec. Każdą sztukę obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.

5

SMAŻYMY CROQUETAS

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy croquetas na złoty kolor z każdej strony.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4730,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2365,2 kcal

🥑

Tłuszcz

235,8 g

🌾

Węglowodany

50,8 g

🥬

Błonnik

18,2 g

💪

Białko

18,2 g

Podobne przepisy