Sałatka na krakersach • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy, dodajemy do nich ser tarty i majonez. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy, tworząc farsz.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWY KRAKERSÓW
Na talerz wykładamy krakersy. Układamy z nich pierwszą warstwę. W każdej warstwie ma być ich po 9 sztuk. Na początkową warstwę wykładamy przygotowany farsz. Całość przykrywamy drugą warstwą krakersów, na którą wykładamy odsączonego tuńczyka. Następnie dodajemy ostatnią, trzecią warstwę krakersów.
DODAJEMY MAJONEZ, ŻÓŁTKA I ZIELONĄ CEBULKĘ
Drobno siekamy cebulę dymkę, a żółtka jajek kruszymy. Następnie wierzch ostatniej warstwy krakersów smarujemy majonezem, posypujemy pokruszonymi żółtkami i oprószamy posiekaną cebulą dymką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2218,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,6 kcal
Tłuszcz
36,7 g
Węglowodany
27,8 g
Błonnik
2,4 g
Białko
27 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!

Sałatka na sylwestra – z tuńczykiem i kapustą pekińską
Sylwester to idealny moment, aby zaskoczyć gości różnorodnymi sałatkami. Aromatyczna sałatka z dodatkiem tuńczyka i kapusty na pewno zrobi piorunujące wrażenie. Przygotuj sałatkę według naszego przepisu, a na pewno się nie zawiedziesz!