psse-slupca.pl

Sałatka na krakersach • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Sałatka na krakersach

Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

krakersy - 135 g
jajko - 5 szt.
tuńczyk w sosie własnym - 1 szt.
mozzarella, tarta - 100 g
majonez - 120 g
cebula dymka - 1 szt.
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy, dodajemy do nich ser tarty i majonez. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy, tworząc farsz.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWY KRAKERSÓW:
Na talerz wykładamy krakersy. Układamy z nich pierwszą warstwę. W każdej warstwie ma być ich po 9 sztuk. Na początkową warstwę wykładamy przygotowany farsz. Całość przykrywamy drugą warstwą krakersów, na którą wykładamy odsączonego tuńczyka. Następnie dodajemy ostatnią, trzecią warstwę krakersów.
3.DODAJEMY MAJONEZ, ŻÓŁTKA I ZIELONĄ CEBULKĘ:
Drobno siekamy cebulę dymkę, a żółtka jajek kruszymy. Następnie wierzch ostatniej warstwy krakersów smarujemy majonezem, posypujemy pokruszonymi żółtkami i oprószamy posiekaną cebulą dymką.
Sałatka na krakersach

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Białka drobno siekamy, dodajemy do nich ser tarty i majonez. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy, tworząc farsz.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWY KRAKERSÓW

Na talerz wykładamy krakersy. Układamy z nich pierwszą warstwę. W każdej warstwie ma być ich po 9 sztuk. Na początkową warstwę wykładamy przygotowany farsz. Całość przykrywamy drugą warstwą krakersów, na którą wykładamy odsączonego tuńczyka. Następnie dodajemy ostatnią, trzecią warstwę krakersów.

3

DODAJEMY MAJONEZ, ŻÓŁTKA I ZIELONĄ CEBULKĘ

Drobno siekamy cebulę dymkę, a żółtka jajek kruszymy. Następnie wierzch ostatniej warstwy krakersów smarujemy majonezem, posypujemy pokruszonymi żółtkami i oprószamy posiekaną cebulą dymką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2218,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

554,6 kcal

🥑

Tłuszcz

36,7 g

🌾

Węglowodany

27,8 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

27 g

Podobne przepisy