psse-slupca.pl

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków • przepis • składniki • przygotowanie

Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków

Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
sól - 0,3 łyżeczki
mąka pszenna - 50 g
napój sojowy wysokobiałkowy - 50 ml
mieszanka przypraw złocisty kurczak - 1 łyżka
bułka tarta - 50 g
ogórek kiszony - 2 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
świeży koperek - 0,5 pęczka
śmietana 18% - 5 łyżek
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CAŁY BAKŁAŻAN:
Bakłażan nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 25 minut we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C. Gotowy bakłażan lekko studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ Z OGÓRKÓW KISZONYCH:
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Następnie do warzyw dodajemy kwaśną śmietanę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok, aby smaki miały czas się połączyć.
3.FORMUJEMY KOTLET Z BAKŁAŻANA:
Po usmażeniu całego bakłażana, delikatnie go studzimy i obieramy ze skóry. Następnie delikatnie spłaszczamy go za pomocą ostrza noża, zostawiając końcówkę, aby się nie rozpadł. Rozbity bakłażan oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
4.PANIERUJEMY BAKŁAŻAN:
W miseczce łączymy ze sobą napój sojowy, mąkę i przyprawę złocisty kurczak, aż powstanie dość gęsta pasta. Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Bakłażan dokładnie pokrywamy pastą z przyprawami i następnie panierujemy w bułce tartej.
5.SMAŻYMY KOTLET Z BAKŁAŻANA:
Opanierowany bakłażan przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C i smażymy przez ok. 25 minut.
6.PODAJEMY DANIE:
Kotlet z bakłażana podajemy od razu, z dodatkiem mizerii z kiszonych ogórków.
Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CAŁY BAKŁAŻAN

Bakłażan nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 25 minut we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C. Gotowy bakłażan lekko studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ Z OGÓRKÓW KISZONYCH

Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę i koperek bardzo drobno siekamy i dodajemy do ogórków. Następnie do warzyw dodajemy kwaśną śmietanę i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na bok, aby smaki miały czas się połączyć.

3

FORMUJEMY KOTLET Z BAKŁAŻANA

Po usmażeniu całego bakłażana, delikatnie go studzimy i obieramy ze skóry. Następnie delikatnie spłaszczamy go za pomocą ostrza noża, zostawiając końcówkę, aby się nie rozpadł. Rozbity bakłażan oprószamy z obu stron solą i pieprzem.

4

PANIERUJEMY BAKŁAŻAN

W miseczce łączymy ze sobą napój sojowy, mąkę i przyprawę złocisty kurczak, aż powstanie dość gęsta pasta. Bułkę tartą przesypujemy na talerz. Bakłażan dokładnie pokrywamy pastą z przyprawami i następnie panierujemy w bułce tartej.

5

SMAŻYMY KOTLET Z BAKŁAŻANA

Opanierowany bakłażan przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 180°C i smażymy przez ok. 25 minut.

6

PODAJEMY DANIE

Kotlet z bakłażana podajemy od razu, z dodatkiem mizerii z kiszonych ogórków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

583,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,1 g

🌾

Węglowodany

106,9 g

🥬

Błonnik

15,8 g

💪

Białko

19,1 g

Podobne przepisy