Hamburger zebra • przepis • składniki • przygotowanie
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa, czyli hamburger z mięsem tatarowym. Musisz tego skosztować.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TRZEPACZKĘ BLACHĘ
papier do pieczenia tarkę o drobnych oczkach rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) Przygotowanie Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski.
POKROJONE W TALARKI
korniszony, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa.
DO MISKI DODAJEMY
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
niewielką ilością soli.
OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ
kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne.
MIESZAMY CAŁOŚĆ ZA
pomocą widelca.
Z MIĘSA FORMUJEMY
w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe).
UFORMOWANE HAMBURGERY UKŁADAMY
na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
PRZEKROJONE NA PÓŁ
bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika.
NA SPODACH BUŁEK
układamy równomiernie starty ser.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
1/2 CZERWONEJ CEBULI
kroimy w talarki.
BUŁECZKI WKŁADAMY DO
rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę.
PIECZEMY PRZEZ MNIEJ
więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
BUŁKI WYCIĄGAMY Z
piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
SOS DO MISECZKI
dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem.
OBOK SAŁATY UKŁADAMY
przygotowanego hamburgera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2748,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
458,1 kcal
Tłuszcz
20,9 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
25,9 g
Białko
25,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Obiad jednoblaszkowy z tofu
Obiad z jednej blaszki – pyszne pieczone warzywa oraz tofu zapiekane w sosie BBQ posypane chrupiącymi orzechami pekan. Wypróbuj w swojej kuchni!

Wegańskie hot dogi lodowe
Hot dogi i lody w jednym? Wypróbuj nasz przepis na wegańskie hot dogi lodowe. Słodkie i wytrawne w jednym!

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pljeskavica — bałkańskie grillowane mielone
Szukasz pomysłu na danie z charakterem, które przeniesie Cię prosto na Bałkany? Pljeskavica, czyli soczysty kotlet z mielonego mięsa, to prawdziwa klasyka serbskiej kuchni. To coś więcej niż zwykły burger – to eksplozja smaku zamknięta w prostym, domowym daniu. Poznaj nasz przepis na pljeskavicę!

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.

Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
Jeśli preferujesz kuchnię bez mięsa, to sałatka z kaszy jaglanej, pestek granatu i rukoli przypadnie Ci do gustu.