psse-slupca.pl

Labneh - domowy serek z jogurtu • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domowym zaciszu? To musi być labneh! Delikatny, lekko kwaśny twarożek, często serwowany jako dodatek do różnych potraw w kuchni bliskowschodniej, dzięki swojej wszechstronności może być używany jako dip, smarowidło do pieczywa lub składnik sałatek. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy przysmak!

Labneh - domowy serek z jogurtu

Pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domowym zaciszu? To musi być labneh! Delikatny, lekko kwaśny twarożek, często serwowany jako dodatek do różnych potraw w kuchni bliskowschodniej, dzięki swojej wszechstronności może być używany jako dip, smarowidło do pieczywa lub składnik sałatek. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy przysmak!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 240 g
sól morska - 0,25 łyżeczki
oliwa extra virgin - 2 łyżeczki
pistacje, siekane - 10 g
mięta świeża - 5 liści
tymianek suszony - 1,5 łyżki
sumak mielony - 1 łyżka
sezam biały - 1 łyżka
majeranek suszony - 1,5 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżki
sól - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY JOGURT Z SOLĄ:
W małej misce mieszamy jogurt grecki z solą, aż składniki się połączą.
2.ODCEDZAMY LABNEH:
Wykładamy miskę czystą bawełnianą ściereczką lub złożoną w kilku warstw gazą.  Przekładamy jogurt na nią jogurt. Zbieramy brzegi materiału, formując woreczek, który wiążemy sznurkiem.
3.CHŁODZIMY LABNEH:
Drewnianą łyżkę kładziemy płasko na krawędziach miski, tworząc poprzeczkę. Zawieszamy woreczek z jogurtem na łyżce w taki sposób, by nie dotykał dna. Odstawiamy do lodówki na dobę, by odsączyć wodę z jogurtu.
4.PRAŻYMY SEZAM:
Na suchej patelni delikatnie prażymy sezam, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Uważamy, żeby go nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.
5.ŁĄCZYMY PRZYPRAWY:
W misce łączymy suszony tymianek, sumak, majeranek, oregano i sól. Gdy sezam ostygnie, dodajemy go do mieszanki przypraw i wszystko dokładnie mieszamy.
6.PODAJEMY LABNEH:
Po odczekaniu 24 godzin, wyjmujemy serek z lodówki, rozwijamy gazę i przekładamy z niej labneh do czystej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy ulubionymi dodatkami, takimi jak za'atar, pistacje, świeże zioła. Podajemy ze świeżymi warzywami, pitą lub krakersami.
Labneh - domowy serek z jogurtu

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY JOGURT Z SOLĄ

W małej misce mieszamy jogurt grecki z solą, aż składniki się połączą.

2

ODCEDZAMY LABNEH

Wykładamy miskę czystą bawełnianą ściereczką lub złożoną w kilku warstw gazą.  Przekładamy jogurt na nią jogurt. Zbieramy brzegi materiału, formując woreczek, który wiążemy sznurkiem.

3

CHŁODZIMY LABNEH

Drewnianą łyżkę kładziemy płasko na krawędziach miski, tworząc poprzeczkę. Zawieszamy woreczek z jogurtem na łyżce w taki sposób, by nie dotykał dna. Odstawiamy do lodówki na dobę, by odsączyć wodę z jogurtu.

4

PRAŻYMY SEZAM

Na suchej patelni delikatnie prażymy sezam, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć. Uważamy, żeby go nie przypalić. Odstawiamy do ostygnięcia.

5

ŁĄCZYMY PRZYPRAWY

W misce łączymy suszony tymianek, sumak, majeranek, oregano i sól. Gdy sezam ostygnie, dodajemy go do mieszanki przypraw i wszystko dokładnie mieszamy.

6

PODAJEMY LABNEH

Po odczekaniu 24 godzin, wyjmujemy serek z lodówki, rozwijamy gazę i przekładamy z niej labneh do czystej miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy ulubionymi dodatkami, takimi jak za'atar, pistacje, świeże zioła. Podajemy ze świeżymi warzywami, pitą lub krakersami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

287,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

71,9 kcal

🥑

Tłuszcz

3,2 g

🌾

Węglowodany

4,5 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy

Labneh - domowy serek z jogurtu - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl