psse-slupca.pl

Zupa grzybowa z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!

Zupa grzybowa z makaronem

Wykorzystaj najsmaczniejsze skarby lasu, by przygotować najlepszą zupę grzybową z makaronem – na święta lub na wyjątkowy obiad dla bliskich!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny lub drobiowy – 2 ½ l -
grzyby leśne (np. podgrzybki, kurki, maślaki) – 1 kg -
duża cebula – 1 szt. -
masło – 1 łyżka -
świeży tymianek – 4 gałązki (lub 1 łyżeczka suszonego) -
słodka śmietana (18 lub 30%) – 125 ml -
sól – do smaku -
pieprz czarny, mielony – do smaku -

Instrukcje przygotowania

1.OCZYSZCZAMY I KROIMY GRZYBY:
Grzyby dokładnie oczyszczamy. Jeśli do przygotowania zupy wykorzystujemy kurki, wsypujemy je do dużej miski, posypujemy 3 łyżkami soli i zalewamy taką ilością wody, żeby grzyby swobodnie pływały. Bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie łyżką cedzakową wyławiamy kurki na durszlak. Jeśli są bardzo zapiaszczone, powtarzamy cały proces.
2.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
W dużym rondlu lub szerokim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek. Smażymy chwilę, by smaki się połączyły.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ:
Niewielką ilość zupy przelewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i  przelewamy do bulionu. Zagotowujemy.
Zupa grzybowa z makaronem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCZYSZCZAMY I KROIMY GRZYBY

Grzyby dokładnie oczyszczamy. Jeśli do przygotowania zupy wykorzystujemy kurki, wsypujemy je do dużej miski, posypujemy 3 łyżkami soli i zalewamy taką ilością wody, żeby grzyby swobodnie pływały. Bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Następnie łyżką cedzakową wyławiamy kurki na durszlak. Jeśli są bardzo zapiaszczone, powtarzamy cały proces.

2

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W dużym rondlu lub szerokim garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec smażenia dodajemy gałązki tymianku lub suszony tymianek. Smażymy chwilę, by smaki się połączyły.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

4

ZAPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Niewielką ilość zupy przelewamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i  przelewamy do bulionu. Zagotowujemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartości odżywcze

Na 1 porcję

📊

Wartość energetyczna

981,3

🥑

Tłuszcz

21,1

🌾

Węglowodany

158,9

🥬

Błonnik

13,9

💪

Białko

42,9

Podobne przepisy