psse-slupca.pl

Pieczeń rzymska • przepis • składniki • przygotowanie

Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.

Pieczeń rzymska

Niech zapach domowej pieczeni rzymskiej przygotowanej wg przepisu Karola Okrasy wypełni cały dom! Przygotuj tę klasyczną potrawę kuchni polskiej na rodzinny obiad lub inną wyjątkową okazję.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
natka pietruszki - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 1 szt.
bułka kajzerka - 1 szt.
masło - 50 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżka
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 0,5 łyżki
majeranek suszony - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na patelni z dodatkiem oleju, zmniejszamy ogień i smażymy cebulę z czosnkiem, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli i odparuje.
2.WYRABIAMY MIĘSO:
Mięso łączymy w misie robota z namoczoną wcześniej, odsączoną bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Do mięsa wbijamy jajko.
3.PIECZEMY PIECZEŃ RZYMSKĄ:
Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Staramy się wypełniać keksówkę energicznymi ruchami, by mocno ubić mięsną masę i pozbyć się pęcherzyków powietrza.
4.PODAJEMY PIECZEŃ:
Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ją z formy, kroimy w plastry i podajemy. Dekorujemy natką pietruszki.
Pieczeń rzymska

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Masło rozpuszczamy na patelni z dodatkiem oleju, zmniejszamy ogień i smażymy cebulę z czosnkiem, co jakiś czas mieszając, aż cebula się zeszkli i odparuje.

2

WYRABIAMY MIĘSO

Mięso łączymy w misie robota z namoczoną wcześniej, odsączoną bułką. Masę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Do mięsa wbijamy jajko.

3

PIECZEMY PIECZEŃ RZYMSKĄ

Masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Staramy się wypełniać keksówkę energicznymi ruchami, by mocno ubić mięsną masę i pozbyć się pęcherzyków powietrza.

4

PODAJEMY PIECZEŃ

Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie wyjmujemy ją z formy, kroimy w plastry i podajemy. Dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2244,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

7,3 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy

Pieczeń rzymska - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl