psse-slupca.pl

Kanapki według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Kanapki według Karola Okrasy

Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser kozi - 130 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
ciabatta - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
kindziuk z pieprzem - 50 g
pomidor suszony - 100 g
bułka fitness - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
seler - 1 szt.
łosoś filet, bez skóry - 1 szt.
nasiona słonecznika - 3 g
szynka gotowana - 30 g
bagietka - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
rukola - 20 g
sałata dębowa - 100 g
natka pietruszki - 2 łyżki
olej rzepakowy - 10 ml
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.2 BAZY DO:
kanapek Pasta twarogowa (baza) Do miski przekładamy 2 opakowania sera koziego twarogowego, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku , mieszamy.
2.DZIELIMY NA 3:
części.
3.PESTO NATKĘ PIETRUSZKI:
myjemy i siekamy.
4.W BLENDERZE MIKSUJEMY:
umytą rukolę , ziarna słonecznika, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i olej rzepakowy.
5.KANAPKA SŁONECZNA DO:
pierwszej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki. MIESZAMY. WSTAWIAMY DO: lodówki.
6.CIABATTĘ KROIMY NA:
pół, dolną część smarujemy twarożkiem z koziego sera z pomidorami suszonymi, drugą połowę bułki smarujemy pesto, na twarożku układamy kilka plasterków kindziuka, na nich kilka listków rukoli, i kawałki świeżego pomidora.
7.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI:
rukoli. SKŁADAMY.
8.KANAPKA SELEROWA OBRANY:
i pokrojony w cienkie paseczki seler skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny , dodajemy go do drugiej części pasty twarogowej (bazy) wraz z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. DOPRAWIAMY BIAŁYM MIELONYM: pieprzem.
9.MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO:
lodówki.
10.BUŁKĘ FITNESS KROIMY:
na pół, dolną jej część smarujemy pastą z selera, a górną pesto z rukoli.
11.NA TWAROŻEK NAKŁADAMY:
polędwicę łososiową zwiniętą w ruloniki, dodajemy czerwone liście sałaty lollo-rosso, składamy.
12.KANAPKA GRILLOWA ROZGRZEJ:
piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj patelnię grillową i obieraczkę do warzyw Przygotowanie Do trzeciej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojoną, wcześniej upieczoną paprykę (paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30-40 minut; upieczoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę), posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. MIESZAMY.
13.SMAŻYMY CUKINIĘ (CUKINIĘ:
myjemy i kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej).
14.PASTĘ I WYSTUDZONE:
cukinie wstawiamy do lodówki.
15.BAGIETKĘ KROIMY NA:
pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min) do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym).
16.DOBRZE UMYTY OGÓREK:
tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry.
17.BAGIETKĘ SMARUJEMY PESTO,:
na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).
18.WYPRÓBUJ TAKŻE INNE:
przepisy na kanapki!
Kanapki według Karola Okrasy

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

2 BAZY DO

kanapek Pasta twarogowa (baza) Do miski przekładamy 2 opakowania sera koziego twarogowego, doprawiamy solą, białym mielonym pieprzem i 1 posiekanym ząbkiem czosnku , mieszamy.

2

DZIELIMY NA 3

części.

3

PESTO NATKĘ PIETRUSZKI

myjemy i siekamy.

4

W BLENDERZE MIKSUJEMY

umytą rukolę , ziarna słonecznika, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki i olej rzepakowy.

5

KANAPKA SŁONECZNA DO

pierwszej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory suszone, ziarna słonecznika, posiekaną natkę pietruszki. MIESZAMY. WSTAWIAMY DO: lodówki.

6

CIABATTĘ KROIMY NA

pół, dolną część smarujemy twarożkiem z koziego sera z pomidorami suszonymi, drugą połowę bułki smarujemy pesto, na twarożku układamy kilka plasterków kindziuka, na nich kilka listków rukoli, i kawałki świeżego pomidora.

7

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI

rukoli. SKŁADAMY.

8

KANAPKA SELEROWA OBRANY

i pokrojony w cienkie paseczki seler skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny , dodajemy go do drugiej części pasty twarogowej (bazy) wraz z ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki. DOPRAWIAMY BIAŁYM MIELONYM: pieprzem.

9

MIESZAMY, ODSTAWIAMY DO

lodówki.

10

BUŁKĘ FITNESS KROIMY

na pół, dolną jej część smarujemy pastą z selera, a górną pesto z rukoli.

11

NA TWAROŻEK NAKŁADAMY

polędwicę łososiową zwiniętą w ruloniki, dodajemy czerwone liście sałaty lollo-rosso, składamy.

12

KANAPKA GRILLOWA ROZGRZEJ

piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Przygotuj patelnię grillową i obieraczkę do warzyw Przygotowanie Do trzeciej części pasty twarogowej (bazy) dodajemy pokrojoną, wcześniej upieczoną paprykę (paprykę myjemy i osuszamy, polewamy oliwą z oliwek, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 30-40 minut; upieczoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i zdejmujemy z niej skórę, następnie kroimy na małą kosteczkę), posiekaną natkę pietruszki i odrobinę rukoli. MIESZAMY.

13

SMAŻYMY CUKINIĘ (CUKINIĘ

myjemy i kroimy w plastry pod niewielkim skosem, doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, polewamy niewielką ilością oliwy z suszonych pomidorów, następnie grillujemy z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej).

14

PASTĘ I WYSTUDZONE

cukinie wstawiamy do lodówki.

15

BAGIETKĘ KROIMY NA

pół, wkładamy ją na chwilę (na 3-4 min) do nagrzanego do 230 stopni C piekarnika (wcześniej skrapiamy ją olejem rzepakowym).

16

DOBRZE UMYTY OGÓREK

tniemy wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry.

17

BAGIETKĘ SMARUJEMY PESTO,

na obu połowach układamy grillowane kawałki cukinii, nakładamy twarożek z papryką, plastry ogórka, szynkę i ponownie niewielką ilość sera z papryką oraz małe kawałki lollo-rosso (zieloną część).

18

WYPRÓBUJ TAKŻE INNE

przepisy na kanapki!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3156,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

789,1 kcal

🥑

Tłuszcz

41,7 g

🌾

Węglowodany

72,0 g

🥬

Błonnik

37,5 g

💪

Białko

37,5 g

Podobne przepisy

Kanapki według Karola Okrasy - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl