psse-slupca.pl

Ciasteczka bakaliowe • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Ciasteczka bakaliowe

Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 150 g
jajko - 1 szt.
masło - 150 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 60 g
migdały - 30 g
orzech laskowy - 30 g
orzech włoski - 30 g
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
żurawina suszona - 30 g
morele suszone - 30 g
płatki orkiszowe - 150 g
chipsy z jabłka - 15 g
wiśnie suszone - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY POSIEKANE ORZECHY I BAKALIE:
Posiekane orzechy i pokrojone bakalie łączymy z płatkami orkiszowymi, cukrem trzcinowym, sodą, mąką pszenną pełnoziarnistą, miękkim masłem i jajkiem. Gdy składniki się połączą, z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.
2.PIECZEMY CIASTECZKA:
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na deskę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, robimy dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Żeby ciasteczka były chrupiące, przechowujemy je dobrze wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka bakaliowe

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY POSIEKANE ORZECHY I BAKALIE

Posiekane orzechy i pokrojone bakalie łączymy z płatkami orkiszowymi, cukrem trzcinowym, sodą, mąką pszenną pełnoziarnistą, miękkim masłem i jajkiem. Gdy składniki się połączą, z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę.

2

PIECZEMY CIASTECZKA

Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na deskę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 20 części. Z każdej części formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając, robimy dość duże odstępy, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Żeby ciasteczka były chrupiące, przechowujemy je dobrze wystudzone w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3408 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

340,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

38,4 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy