psse-slupca.pl

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby

Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 2 szt.
olej słonecznikowy - 4 łyżki
sałata rzymska - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
ocet winny - 0,5 łyżeczki
olej - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
parmezan tarty - 25 g
wino białe - 25 ml
musztarda dijon - 1 łyżeczka
anchois - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 10 ml
bułka kajzerka - 2 szt.
natka pietruszki - 5 g
pomidorki koktajlowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GRILLUJEMY KURCZAKA:
Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS (WYBIERAMY JEDEN WARIANT):
WARIANT 1– SOS NA ŻÓŁTKACH: Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
3.PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA:
Kajzerki kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowane piersi kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
4.UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ:
Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.
Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GRILLUJEMY KURCZAKA

Umyte i osuszone mięso marynujemy chwilę w oleju, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS (WYBIERAMY JEDEN WARIANT)

WARIANT 1– SOS NA ŻÓŁTKACH: Żółtka łączymy z musztardą w dużej misce. Mieszamy. Dodajemy ocet i cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Ubijamy na gładką, puszystą i kremową masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy czosnek, anchois i pietruszkę i dodajemy je do przygotowanej wcześniej bazy. Doprawiamy olejem z anchois i sokiem z cytryny. Dodajemy ser i wino. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.

3

PIECZEMY KAJZERKI I KURCZAKA

Kajzerki kroimy w cząstki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Na papier wykładamy również grillowane piersi kurczaka. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.

4

UKŁADAMY I DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Kurczaka i grzanki wyjmujemy z piekarnika. Mięso odstawiamy, by przestygło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2188,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

11,9 g

🥬

Błonnik

18,8 g

💪

Białko

18,8 g

Podobne przepisy