psse-slupca.pl

Rwany chlebek ziołowy • przepis • składniki • przygotowanie

Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.

Rwany chlebek ziołowy

Rwany chleb z keksówki? To niecodzienny przepis na domowy chleb z dodatkiem aromatycznego masła ziołowego. Wypróbuj i zaserwuj na leniwe sobotnie śniadanie lub w czasie domówki ze znajomymi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 15 g
musztarda - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 3 g
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
oregano suszone - 2 łyżeczki
szalotka - 1 szt.
tymianek świeży - 25 g
cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 42 g
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1,5 łyżeczki
mąka pszenna - 10 g
śmietana 12% - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO:
Obrać szalotkę i ząbki czosnku. Świeże zioła umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek. Do pojemnika miksującego włożyć szalotki z czosnkiem i ziołami. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką)6 sekund/prędkość 6, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oregano, masło, musztardę, oliwę, pieprz i sól. Mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Masło ziołowe przełożyć do innego naczynia. Starannie umyć pojemnik.
2.ZAGNIATANIE CIASTA:
Wszystkie składniki ciasta oraz 300 ml wody zagniatać w pojemniku (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram knead/2 minuty.
3.WAŁKOWANIE CIASTA:
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na wielkość blachy do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy szerokości formy keksowej.
4.PIECZENIE CHLEBA:
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb mlekiem albo ­śmietaną. Piec 25 minut.
Rwany chlebek ziołowy

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASŁA ZIOŁOWEGO

Obrać szalotkę i ząbki czosnku. Świeże zioła umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki z gałązek. Do pojemnika miksującego włożyć szalotki z czosnkiem i ziołami. Rozdrabniać wszystko (z zatkniętą miarką)6 sekund/prędkość 6, zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać oregano, masło, musztardę, oliwę, pieprz i sól. Mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 3. Masło ziołowe przełożyć do innego naczynia. Starannie umyć pojemnik.

2

ZAGNIATANIE CIASTA

Wszystkie składniki ciasta oraz 300 ml wody zagniatać w pojemniku (z zatkniętą miarką), ustawiwszyprogram knead/2 minuty.

3

WAŁKOWANIE CIASTA

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na wielkość blachy do pieczenia, posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy szerokości formy keksowej.

4

PIECZENIE CHLEBA

Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Pasy ciasta złożyć w harmonijkę i jeden za drugim umieścić w formie. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb mlekiem albo ­śmietaną. Piec 25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3123,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

260,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

40,5 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy