psse-slupca.pl

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym

Smakowita, soczysta i pachnąca pomarańczą – taka będzie polędwica przygotowana zgodnie z tym przepisem. Spróbujesz?

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
imbir mielony - 1 szczypta
por - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 2 szt.
marchew - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
kolendra świeża - 4 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
polędwica wieprzowa - 500 g
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
sok z pomarańczy - 180 ml
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 1 łyżeczka
woda - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KRATKĘ Z:
piekarnika wyłożoną pergaminem tarkę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotowanie Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy, przekładamy do miski.
2.UMYTĄ I WYSZOROWANĄ:
pomarańczę obieramy ze skórki, skórkę siekamy.
3.POSIEKANĄ SKÓRKĘ, 1:
ząbek czosnku posiekany i starty z dodatkiem soli przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę imbiru w proszku oraz sok z 1 pomarańczy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
4.MIESZAMY, A NASTĘPNIE:
tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę.
5.ODSTAWIAMY NA BOK:
na 20 minut.
6.ZAMARYNOWANĄ POLĘDWICZKĘ UKŁADAMY:
na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewamy ją 2-3 łyżkami marynaty.
7.POLĘDWICZKĘ PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.
8.OBRANĄ MARCHEW POKROJONĄ:
w maseczki o długości ok.
9.5 CM PRZEKŁADAMY:
do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz 3-4 łyżki wody.
10.GARNEK PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ:
i dusimy marchew ok. 5 MINUT.
11.DODAJEMY POKROJONY W:
półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, obrany i starty na tarce imbir oraz 2 pokrojone ząbki czosnku.
12.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY:
i gotujemy przez 3-4 minuty.
13.DO CZYSTEJ MISECZKI:
dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
14.DOKŁADNIE MIESZAMY, NASTĘPNIE:
warzywa na patelni zalewamy sokiem. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
15.NA KOŃCU DODAJEMY:
posiekaną kolendrę. MIESZAMY.
16.UPIECZONĄ POLĘDWICZKĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika.
17.ODSTAWIAMY JĄ NA:
bok na ok. 10 MINUT.
18.SOK, KTÓRY WYCIEKŁ:
z mięsa podczas pieczenia, zlewamy do miseczki.
19.WARZYWA WYKŁADAMY NA:
talerz, upieczone polędwiczki kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy listkami kolendry.
20.POLĘDWICZKI Z WARZYWAMI:
możemy podawać z ryżem jaśminowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KRATKĘ Z

piekarnika wyłożoną pergaminem tarkę Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg) Przygotowanie Polędwiczkę wieprzową myjemy i osuszamy, przekładamy do miski.

2

UMYTĄ I WYSZOROWANĄ

pomarańczę obieramy ze skórki, skórkę siekamy.

3

POSIEKANĄ SKÓRKĘ, 1

ząbek czosnku posiekany i starty z dodatkiem soli przekładamy do czystej miski, dodajemy szczyptę imbiru w proszku oraz sok z 1 pomarańczy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

4

MIESZAMY, A NASTĘPNIE

tak przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczkę.

5

ODSTAWIAMY NA BOK

na 20 minut.

6

ZAMARYNOWANĄ POLĘDWICZKĘ UKŁADAMY

na kawałku pergaminu na kratce z piekarnika, polewamy ją 2-3 łyżkami marynaty.

7

POLĘDWICZKĘ PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez 20-25 minut.

8

OBRANĄ MARCHEW POKROJONĄ

w maseczki o długości ok.

9

5 CM PRZEKŁADAMY

do garnka, dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz 3-4 łyżki wody.

10

GARNEK PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ

i dusimy marchew ok. 5 MINUT.

11

DODAJEMY POKROJONY W

półtalarki por, pokrojone w paseczki pikantne papryczki, obrany i starty na tarce imbir oraz 2 pokrojone ząbki czosnku.

12

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY

i gotujemy przez 3-4 minuty.

13

DO CZYSTEJ MISECZKI

dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

14

DOKŁADNIE MIESZAMY, NASTĘPNIE

warzywa na patelni zalewamy sokiem. MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

15

NA KOŃCU DODAJEMY

posiekaną kolendrę. MIESZAMY.

16

UPIECZONĄ POLĘDWICZKĘ WYJMUJEMY

z piekarnika.

17

ODSTAWIAMY JĄ NA

bok na ok. 10 MINUT.

18

SOK, KTÓRY WYCIEKŁ

z mięsa podczas pieczenia, zlewamy do miseczki.

19

WARZYWA WYKŁADAMY NA

talerz, upieczone polędwiczki kroimy w plastry, polewamy je sokiem z mięsa, posypujemy listkami kolendry.

20

POLĘDWICZKI Z WARZYWAMI

możemy podawać z ryżem jaśminowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1122 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy

Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowo-imbirowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl