Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
FASZERUJEMY MIĘSO
Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.
ZWIJAMY ROLADY
Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.
PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY
Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić.
DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY
Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.
GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE
Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3207,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
24,0 g
Węglowodany
66,2 g
Błonnik
39,7 g
Białko
39,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
Niebanalny pomysł na rybę z grilla. Delikatny łosoś i warzywne dodatki to smakowita kompozycja dla każdego.

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!

Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
Kultowe mięsne klopsiki w stylu szwedzkim w sosie mogą trafić na Twój obiadowy talerz dzięki przepisowi Karola. Sprawdź, jak doskonale komponują się ze słodyczą żurawin, śmietanowym sosem i selerowym purée.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowana klasyczna kanapka tostowa z salami, serem i sałatą lodową
Ten przepis na kanapkę z grillowanym serem rozpocznie niebiańską przygodę, która będzie hołdem dla odległych, nieodkrytych granic. Każdy kęs przeniesie Cię do niezbadanych galaktyk, obiecując epicką, kosmiczną odyseję!

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
Puszysty, zielony omlet z dodatkiem twarożku, do którego przygotowania zużyjesz rzodkiewkę i jej natkę. To świetny pomysł na śniadanie bogate w białko!