psse-slupca.pl

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą

Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion wołowy - 1 l
chrzan tarty - 5 łyżeczek
cebula biała - 1 szt.
ogórek kiszony - 4 szt.
liść laurowy - 3 szt.
masło klarowane - 1 łyżka
mąka pszenna - 50 g
musztarda francuska - 5 łyżeczek
kabanos - 150 g
udziec wołowy - 600 g
ziele angielskie - 5 szt.
boczek surowy - 50 g
wino czerwone - 100 ml
cebula - 1 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
kapusta biała - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 50 g
ziemniak - 500 g
mąka ziemniaczana - 50 g
olej rzepakowy - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
2.FASZERUJEMY MIĘSO:
Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.
3.ZWIJAMY ROLADY:
Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.
4.PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY:
Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić.
5.DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ:
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
6.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY:
Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę.  Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
7.PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.
8.GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE:
Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.
9.PODAJEMY DANIE:
Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZBIJAMY I DOPRAWIAMY MIĘSO

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Plastry umieszczamy kolejno pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej i rozbijamy za pomocą tłuczka tak, by uzyskać jak najcieńszy płat. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

2

FASZERUJEMY MIĘSO

Rozbite płaty mięsa smarujemy z jednej strony chrzanem i musztardą francuską. Na warstwie chrzanu i musztardy układamy ogórek pokrojony w słupki, kabanosy pokrojone na mniejsze kawałki i cebulę pokrojoną w kostkę.

3

ZWIJAMY ROLADY

Dłuższe, boczne brzegi płatów zakładamy do środka. Mięso rolujemy tak, by zamknąć farsz w środku. Każdą roladę owijamy sznurkiem. Końcówki sznurka mocno związujemy. Opcjonalnie: brzegi mięsa spinamy wykałaczkami.

4

PRZESMAŻAMY I DUSIMY ROLADY

Masło klarowane mocno rozgrzewamy w rondlu lub na głębokiej patelni. Rolady obtaczamy w mące i smażymy z obu stron ok. 2-3 minut. Mięso powinno ładnie się zarumienić.

5

DUSIMY MODRĄ KAPUSTĘ

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Dusimy ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

6

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KAPUSTY

Boczek pokrojony w drobną kostkę smażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odda tłuszcz. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę, drobno posiekane śliwki i cebulę pokrojoną w kostkę.  Smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

7

PRZYGOTOWUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedzamy i odstawiamy, a gdy wystygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków i dajemy do dużej miski.

8

GOTUJEMY KLUSKI ŚLĄSKIE

Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

9

PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy porcję mięsnego sosu, modrą kapustę i kluski śląskie. Na warstwie sosu układamy gotowe rolady. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3207,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

641,5 kcal

🥑

Tłuszcz

24,0 g

🌾

Węglowodany

66,2 g

🥬

Błonnik

39,7 g

💪

Białko

39,7 g

Podobne przepisy