psse-slupca.pl

Tatar grzybowy z burratą • przepis • składniki • przygotowanie

Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Tatar grzybowy z burratą

Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 250 g
pieczarki brązowe - 250 g
boczniaki - 250 g
ogórek kiszony - 1 szt.
szalotka - 1 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
krem balsamiczny - 1 łyżka
Krem borowikowy - 30 g
burrata - 2 szt.
kiełki słonecznika - 60 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Bakłażana obieramy. Wszystkie warzywa i grzyby kroimy w niewielką kostkę.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy bakłażana i grzyby. Całość smażymy, aż wszystkie składniki nabiorą złotego koloru.
3.DOPRAWIAMY PODSMAŻONE WARZYWA:
Składniki na patelni doprawiamy sosem sojowym i kremem balsamicznym i całość smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Następnie wyłączamy ogień, na patelnię dodajemy kiszone ogórki i krem borowikowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.PODAJEMY TATARA:
Z masy grzybowej, którą przekładamy do okrągłej foremki, formujemy dwa tatary. Następnie na każdym układamy kulkę burraty i oprószamy je kiełkami słonecznika oraz świeżo mielonym pieprzem.
Tatar grzybowy z burratą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Bakłażana obieramy. Wszystkie warzywa i grzyby kroimy w niewielką kostkę.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy bakłażana i grzyby. Całość smażymy, aż wszystkie składniki nabiorą złotego koloru.

3

DOPRAWIAMY PODSMAŻONE WARZYWA

Składniki na patelni doprawiamy sosem sojowym i kremem balsamicznym i całość smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Następnie wyłączamy ogień, na patelnię dodajemy kiszone ogórki i krem borowikowy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

PODAJEMY TATARA

Z masy grzybowej, którą przekładamy do okrągłej foremki, formujemy dwa tatary. Następnie na każdym układamy kulkę burraty i oprószamy je kiełkami słonecznika oraz świeżo mielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1260,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

630,2 kcal

🥑

Tłuszcz

47,4 g

🌾

Węglowodany

25,4 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy