psse-slupca.pl

Babka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Babka ziemniaczana

Znana w wielu regionalnych kuchniach i idealna na sycący obiad dla całej rodziny! Sprawdź, jak smakuje babka ziemniaczana z naszego przepisu!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony - 350 g
cebula - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
kiełbasa śląska - 300 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz ziołowy, mielony - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
majeranek suszony - 2 łyżki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ziemniak - 3 kg
mąka pszenna - 6 łyżek
bułka tarta - 2 łyżki
masło - 25 g
śmietana 18% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota z funkcją tarcia. Odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy oddadzą wodę, odlewamy ją. Czynność powtarzamy kilka razy, aż do uzyskania bardzo mocno odsączonej masy ziemniaczanej.
2.SMAŻYMY DODATKI:
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smażymy, aż się zarumienią.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ NA BABKĘ:
Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przesmażony boczek i kiełbasę z cebulą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy całość, aż do uzyskania delikatnie zwartej konsystencji.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masę wyrównujemy z wierzchu zwilżoną dłonią i oprószamy niewielką ilością bułki tartej.
Babka ziemniaczana

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota z funkcją tarcia. Odstawiamy na ok. 15 minut, a gdy oddadzą wodę, odlewamy ją. Czynność powtarzamy kilka razy, aż do uzyskania bardzo mocno odsączonej masy ziemniaczanej.

2

SMAŻYMY DODATKI

Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Smażymy, aż się zarumienią.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ZIEMNIACZANĄ NA BABKĘ

Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, przesmażony boczek i kiełbasę z cebulą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, pieprz czarny i sól. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt płynna, dodajemy 1 łyżkę mąki i ponownie mieszamy całość, aż do uzyskania delikatnie zwartej konsystencji.

4

PIECZEMY BABKĘ

Gotową masę ziemniaczaną przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Masę wyrównujemy z wierzchu zwilżoną dłonią i oprószamy niewielką ilością bułki tartej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5557,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

926,3 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

95,7 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

29 g

Podobne przepisy