psse-slupca.pl

Rogaliki z makiem • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Rogaliki z makiem

Smakowite, kruche ciasteczka wypełnione masą makową z dodatkiem bakalii i miodu. Przysmak, po który sięgniesz z ochotą!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier trzcinowy - 60 g
drożdże świeże - 40 g
masło - 200 g
mąka pszenna typ 650 - 600 g
sól - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
masa makowa - 900 g
migdały - 100 g
rodzynki - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.MĄKĘ PRZESIEWAMY DO:
miski, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, 1 jajko, żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rogalików) i szczyptę soli.
2.DROŻDŻE KRUSZYMY, PRZEKŁADAMY:
do czystej miseczki i posypujemy cukrem trzcinowym.
3.GDY STANĄ SIĘ:
płynne, dodajemy je do pozostałych składników.
4.ZAGNIATAMY CIASTO, ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
5.MASA MAKOWA NA:
patelnię przekładamy masę makową, miód i rodzynki.
6.NA MAŁYM OGNIU:
odparowujemy masę przez 10 minut.
7.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
dodajemy migdały i cynamon. STUDZIMY.
8.SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY:
na grubość 3 mm.
9.TNIEMY NA PROSTOKĄTY:
o wymiarach 12x8 cm, a następnie na trójkąty.
10.NAKŁADAMY ŁYŻECZKĄ NADZIENIE:
i zwijamy, tworząc kształt rogalika.
11.ROGALIKI UKŁADAMY NA:
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami oraz cukrem trzcinowym.
12.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
165°C (termoobieg) około 12-15 minut.
Rogaliki z makiem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MĄKĘ PRZESIEWAMY DO

miski, dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę, 1 jajko, żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania rogalików) i szczyptę soli.

2

DROŻDŻE KRUSZYMY, PRZEKŁADAMY

do czystej miseczki i posypujemy cukrem trzcinowym.

3

GDY STANĄ SIĘ

płynne, dodajemy je do pozostałych składników.

4

ZAGNIATAMY CIASTO, ZAWIJAMY

w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.

5

MASA MAKOWA NA

patelnię przekładamy masę makową, miód i rodzynki.

6

NA MAŁYM OGNIU

odparowujemy masę przez 10 minut.

7

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

dodajemy migdały i cynamon. STUDZIMY.

8

SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY

na grubość 3 mm.

9

TNIEMY NA PROSTOKĄTY

o wymiarach 12x8 cm, a następnie na trójkąty.

10

NAKŁADAMY ŁYŻECZKĄ NADZIENIE

i zwijamy, tworząc kształt rogalika.

11

ROGALIKI UKŁADAMY NA

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy posiekanymi migdałami oraz cukrem trzcinowym.

12

PIECZEMY W TEMPERATURZE

165°C (termoobieg) około 12-15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6772,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

564,4 kcal

🥑

Tłuszcz

26,8 g

🌾

Węglowodany

67,2 g

🥬

Błonnik

1,5 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy