Paluchy wiedźmy • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Masło kroimy na mniejsze kawałki. Do pojemnika miksującego wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki masła i wbijamy dwa jajka. Ciasto wyrabiamy, używając programuugniatanie ciasta / miękkie ciasto / czas 2 minuty.
FORMUJEMY PALUCHY WIEDŹMY
Wyrobione ciasto przekładamy na blat i formujemy z niego 25 dość cienkich wałeczków o długości ok. 10 cm. Następnie za pomocą noża nacinamy je tak, aby imitowały palce, i z jednej strony wbijamy migdały, aby przypominały paznokcie.
PIECZEMY PALUCHY WIEDŹMY
Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do temp. 180°C. Ciastka studzimy.
DEKORUJEMY PALUCHY WIEDŹMY
Wystudzone ciasta w okolicy migdałowego paznokcia delikatnie dekorujemy dżemem truskawkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3712,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
742,5 kcal
Tłuszcz
39,1 g
Węglowodany
86 g
Błonnik
0,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!

Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek, który doskonale komponuje się z mięsem, rybami czy jajkami. Jego delikatna kremowa konsystencja w połączeniu z wyrazistym smakiem musztardy sprawia, że staje się on nieodłącznym elementem wielu dań. Przygotujmy ten sos razem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!