psse-slupca.pl

Indyk caprese • przepis • składniki • przygotowanie

Ten przepis na indyka w stylu włoskim to pomysł na szybki i łatwy obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy chcesz oszczędzić czas, jak i na wyjątkowe okazje.

Indyk caprese

Ten przepis na indyka w stylu włoskim to pomysł na szybki i łatwy obiad, który sprawdzi się zarówno na co dzień, gdy chcesz oszczędzić czas, jak i na wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
ocet balsamiczny - 80 ml
oliwa z oliwek - 20 ml
indyk pierś - 400 g
pomidor czerwony - 1 szt.
burrata - 100 g
sól - 0,5 łyżeczki
bazylia suszona - 0,5 łyżeczki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
syrop klonowy - 1 łyżka
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 100 g
rozmaryn świeży - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWIAMY I PRZESMAŻAMY POLĘDWICZKI:
Piersi indyka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy przyprawami: solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Na rozgrzane dno żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy na talerz.
2.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Na patelni, na której smażyło się mięso, krótko przesmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy, aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-6 minut).
3.PIECZEMY POLĘDWICZKI:
Pomidor i serek w stylu włoskim kroimy w plastry.
4.PODAJEMY DANIE:
Upieczone polędwiczki oprószamy z wierzchu pieprzem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano lub gałązkami rozmarynu. Obok mięsa układamy pomidorki koktajlowe na gałązce.
Indyk caprese

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWIAMY I PRZESMAŻAMY POLĘDWICZKI

Piersi indyka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i nacieramy przyprawami: solą, suszonym oregano i suszoną bazylią. Na rozgrzane dno żeliwnej patelni ustawionej na średnim ogniu wlewamy oliwę i obsmażamy na niej mięso po 4 minuty z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Mięso przekładamy na talerz.

2

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Na patelni, na której smażyło się mięso, krótko przesmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy, aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż glazura zgęstnieje (ok. 5-6 minut).

3

PIECZEMY POLĘDWICZKI

Pomidor i serek w stylu włoskim kroimy w plastry.

4

PODAJEMY DANIE

Upieczone polędwiczki oprószamy z wierzchu pieprzem. Danie dekorujemy świeżymi ziołami, np. listkami bazylii i oregano lub gałązkami rozmarynu. Obok mięsa układamy pomidorki koktajlowe na gałązce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1009,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

252,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

9,0 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy