psse-slupca.pl

Pizza margherita – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Pizza margherita – przepis

Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
mąka pszenna - 320 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mozzarella - 125 g
pomidorki koktajlowe - 5 szt.
pomidory krojone z puszki - 425 ml
sól - 1 szczypta
oregano suszone - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY PIZZĘ:
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy palcami tak, by stopniowo formować coraz większy placek.
2.WYKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY PIZZĘ:
Pomidory przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, mieszamy. Ciasto smarujemy z wierzchu posolonymi pomidorami. Doprawiamy suszonym oregano. Wykładamy czosnek pokrojony w plasterki.
Pizza margherita – przepis

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY PIZZĘ

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy palcami tak, by stopniowo formować coraz większy placek.

2

WYKŁADAMY SKŁADNIKI I PIECZEMY PIZZĘ

Pomidory przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, mieszamy. Ciasto smarujemy z wierzchu posolonymi pomidorami. Doprawiamy suszonym oregano. Wykładamy czosnek pokrojony w plasterki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2794,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,3 kcal

🥑

Tłuszcz

5 g

🌾

Węglowodany

64,1 g

🥬

Błonnik

13,1 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy