psse-slupca.pl

Placki owsiane z sałatką z truskawek • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonałe na pożywne śniadanie, lunch lub kolację! Proste placki owsiane podane z rześką sałatką z truskawek skrywają w sobie smaki lata. Spróbuj koniecznie!

Placki owsiane z sałatką z truskawek

Doskonałe na pożywne śniadanie, lunch lub kolację! Proste placki owsiane podane z rześką sałatką z truskawek skrywają w sobie smaki lata. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
cukier wanilinowy - 15 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 100 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
płatki owsiane - 150 g
pistacje - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 1 łyżka
siemię lniane, całe - 30 g
żurawina suszona - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
limonka - 1 szt.
truskawka - 200 g
maślanka - 400 ml
mięta świeża - 10 liści

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI:
Banany pokrojone na mniejsze kawałki przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, aż cukier całkowicie rozpuści się w bananowej masie. Cały czas mieszając, dodajemy maślankę.
2.SMAŻYMY PLACKI:
Patelnię natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzewamy na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pojedyncze porcje ciasta za pomocą łyżki. Ciasto lekko spłaszczamy i rozprowadzamy za pomocą łyżki, by uformować okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TRUSKAWEK:
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok oraz posiekaną miętę. Mieszamy.
4.PODAJEMY DANIE:
Usmażone placki wykładamy na talerze. Dekorujemy z wierzchu porcją sałatki z truskawek i listkami świeżej mięty. Podajemy z maślanką przelaną do szklanek.
Placki owsiane z sałatką z truskawek

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Banany pokrojone na mniejsze kawałki przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy, aż cukier całkowicie rozpuści się w bananowej masie. Cały czas mieszając, dodajemy maślankę.

2

SMAŻYMY PLACKI

Patelnię natłuszczamy olejem i delikatnie rozgrzewamy na małym ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pojedyncze porcje ciasta za pomocą łyżki. Ciasto lekko spłaszczamy i rozprowadzamy za pomocą łyżki, by uformować okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z TRUSKAWEK

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy cukier, skórkę otartą z limonki i wyciśnięty z niej sok oraz posiekaną miętę. Mieszamy.

4

PODAJEMY DANIE

Usmażone placki wykładamy na talerze. Dekorujemy z wierzchu porcją sałatki z truskawek i listkami świeżej mięty. Podajemy z maślanką przelaną do szklanek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2279,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

569,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

96 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy

Placki owsiane z sałatką z truskawek - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl