Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RISOTTO
Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Cebule obieramy, siekamy i smażymy na oliwie z oliwek w dużym garnku, aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty. Dolewamy białe wino, a następnie ⅓ gorącego bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewamy porcjami pozostałe ⅔ bulionu aż do momentu, gdy cały płyn zostanie zaabsorbowany, a ryż będzie ugotowany al dente.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory suszone kroimy w kostkę i dodajemy do risotta razem z kaparami, skórką otartą z cytryny, serkiem mascarpone i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODSMAŻAMY KREWETKI
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Krewetki myjemy, osuszamy i krótko podsmażamy na patelni. Dodajemy oliwę z oliwek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej smażymy, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
PODAJEMY RISOTTO
Risotto nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy przesmażone krewetki. Z wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3242 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
810,5 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
123,4 g
Błonnik
34,4 g
Białko
34,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim
Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką
Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!

Ziemniaki Hasselback
Wyglądają świetnie i tak też smakują – szczególnie na świeżym powietrzu! Ziemniaki Hasselback z przepisu Darii to aromatyczna przekąska, którą przygotujesz w piekarniku lub na grillu.

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!