Razowa pizza kresowa z pieczonymi warzywami i ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Danie, które w prosty sposób łączy klasykę kuchni włoskiej i tradycyjne polskie smaki. Takiej pizzy trzeba spróbować!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PAPRYKĘ ZIELONĄ,
czerwoną i żółtą polewamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez mniej więcej 20 minut.
NASTĘPNIE PAPRYKI OBIERAMY
i pozbawiamy gniazd nasiennych.
PRZYGOTUJ BLENDER, PAPIER
i blachę do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
220°C (termoobieg).
CIASTO DO MIKSERA
przesypujemy 500 g mieszanki do wypieku chleba, dodajemy 200 ml ciepłej wody oraz odrobinę soli, mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO PRZEZ
5-7 minut (aż powstanie jednolita masa).
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oliwy z oliwek, jeszcze chwilę wyrabiamy.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
PO WYROŚNIĘCIU CIASTO
wyrabiamy dłonią na blacie podsypanym mąką, następnie dzielimy ciasto na 2-3 części.
CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA
papierze pergaminowym posypanym mąką (na grubość około 1 cm).
SOS I FARSZ
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli, 2 rozgniecione ząbki czosnku, bazylię i kapary.
CAŁOŚĆ CHWILĘ SMAŻYMY
do momentu zeszklenia cebuli i czosnku. DODAJEMY KROJONE POMIDORY: pelati.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
mielonym białym pieprzem.
SOS REDUKUJEMY, NASTĘPNIE
miksujemy za pomocą blendera na gładką i jednolitą masę.
PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.
DELIKATNIE PRZESTUDZAMY.
NA PIZZĘ WYKŁADAMY
sos, układamy pokrojoną na grube kawałki paprykę, kilka kawałków pokrojonej drugiej połowy cebuli, posypujemy kaparami oraz porwanymi na kawałki przysmakami kresowymi.
PIZZĘ PRZEKŁADAMY WRAZ
z papierem do pieczenia na blachę, wkładamy do piekarnika na 10-15 minut (pizza powinna się zrumienić na brzegach i zrobić chrupiąca).
CHWILĘ PRZED UKOŃCZENIEM
czasu pieczenia wykładamy na pizzę ser niebieski, wkładamy pizzę do piekarnika do momentu, aż ser się rozpuści (mniej więcej 2 minuty).
PESTO Z RUKOLI
1 ząbek czosnku siekamy, dodajemy starty na tarce lub posiekany ser grana padano, pistacje oraz posiekaną rukolę (niewielką część rukoli pozostawiamy do dekoracji).
DODAJEMY OLIWĘ Z
oliwek, całość miksujemy.
PIZZĘ POLEWAMY PESTO,
dekorujemy rukolą i oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3941,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
985,3 kcal
Tłuszcz
42,6 g
Węglowodany
111,4 g
Błonnik
40,6 g
Białko
40,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
Zupa o śródziemnomorskim klimacie sprawdzi się zarówno wiosną, jak i jesienią!

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mac and cheese na dwa sposoby
W amerykańskim stylu, serowy i pyszny! Mac & cheese według przepisu Karola to klasyka, której musisz spróbować!

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!