Racuchy bez drożdży ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do pojemnika miksującego wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Całość ucieramy na puszystą masę – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / obroty 4. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy pozostałe składniki i wybieramy programugniatanie / ciasto płynne / czas 2 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy według uznania w plastry lub w kostkę.
SMAŻYMY RACUCHY
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto na racuchy wylewamy na patelnię dość dużą łyżką i na surowym cieście układamy śliwki. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.
PODAJEMY RACUCHY
Gotowe racuchy podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2309,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1154,7 kcal
Tłuszcz
27,9 g
Węglowodany
206,9 g
Błonnik
8,4 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki glazurowana z czerwoną kapustą i pyzami
Pierś kaczki z chrupiącą skórką, miodowa glazura i czerwona kapusta jako dodatek – taki obiad to klasyka – zasmakuje wszystkim. Spróbuj koniecznie!

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym
Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Crostini z serem brie i miechunką
Chrupiące kawałki bagietki z oryginalną kompozycją dodatków. Pyszna przekąska dla wielbicieli dobrego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.

Wegański shake z arbuza i truskawek
Wszystko, co przyjemnie orzeźwiające, w jednym shake’u! Mocno zmrożony arbuz, truskawki, sok z limonki i mięta tworzą połączenie, do którego chętnie będziesz wracać w upalnie dni.

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowa konfitura z mango
Spróbuj egzotycznej konfitury z mango i mleczkiem kokosowym!

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Risotto alla carbonara
Kremowe risotto o smaku klasycznej carbonary, czyli z dodatkiem pecorino i chrupiącego guanciale. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne jest to danie!