Szarlotka z bezą • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na aromatyczną szarlotkę z delikatną, chrupiącą bezą na wierzchu? Nasz przepis z pewnością Ci się spodoba! Połączenie słodkich jabłek, kruchego ciasta i puszystej bezy, które razem tworzą prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zrób to pyszne ciasto wraz z nami!

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtko i cukier, a następnie wszystko mieszamy.
DODAJEMY MASŁO
Zimne masło kroimy nożem i dodajemy do miski. Wszystko wyrabiamy dłońmi, aż do jego połączenia, a potem owijamy folią i chłodzimy przez co najmniej 30 minut w lodówce.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wyciągamy z lodówki, a następnie smarujemy tortownicę masłem i przekładamy do niej ciasto. Szczelnie wyklejamy nim spód oraz ranty i wygładzamy. Gotowy spód wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z pieca i studzimy je. Nie wyłączamy piekarnika.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ostrożnie usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na duże kawałki.
PODDUSZAMY JABŁKA
Do rondla wrzucamy jabłka, a następnie dolewamy wodę oraz wyciskamy sok z połówki cytryny. Jabłka mieszamy i podsmażamy, aż zmiękną. Jabłka muszą zachować swoją formę, nie może zrobić się z nich puree. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy jabłka na bok.
UBIJAMY BIAŁKA
Do miski wlewamy białka, dodajemy sól i ubijamy mikserem na puszystą pianę. W międzyczasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150°C.
DODAJEMY CUKIER I MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ
Do gęstej piany dodajemy powoli cukier i dalej miksujemy, aż stanie się lśniąca. Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy mąkę i miksujemy dosłownie przez ułamek sekundy.
PRZEKŁADAMY JABŁKA I BEZĘ NA CIASTO
Na upieczony spód przekładamy masę jabłkową, a na wierzch kładziemy ubitą bezę. Ciasto wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
DOSUSZAMY BEZĘ
Po upływie wyznaczonego czasu zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 80°C i suszymy bezę przez 1,5 godziny. Gotowe ciasto wyciągamy z pieca i serwujemy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7014,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1402,8 kcal
Tłuszcz
64,2 g
Węglowodany
182,5 g
Błonnik
4,5 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!

Śląska szpajza cytrynowa
Tradycyjny śląski deser w nieco lżejszej odsłonie? To musi być przepis Kingi! Przygotuj lekką, cytrynową piankę na bazie jajek i odkrywaj słodkie smaki regionalnej kuchni!

Gofry wytrawne z warzywami
Gofry smakują doskonale także bez słodkich dodatków – zamiast nich podsmażone warzywa i ziołowy serek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa tajska z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.