New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim • przepis • składniki • przygotowanie
Chociaż za światową stolicę pizzy uważa się Włochy, to także w USA cieszy się ona ogromną popularnością, zwłaszcza ta w stylu nowojorskim. Chrupiące ciasto z miękkim środkiem, aromatycznym sosem, dużą ilością sera i tłustym pepperoni to klasyka. Jak zrobić tę znaną ze srebrnego ekranu pyszną pizzę? Poznaj nasz sposób na pizzę w stylu nowojorskim!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże, a potem wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj mąkę i wymieszaj całość. Następnie dodaj sól, oliwę i cukier. Wymieszaj i wyciągnij na blat.
WYRABIAMY CIASTO
Blat podsyp mąką, a później zacznij wyrabiać ciasto. Nie powinno trwać to dłużej niż 10 minut.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Uformuj z ciasta kulę, a potem zostaw ją pod przykryciem na 30 minut.
DZIELIMY CIASTO I WKŁADAMY DO LODÓWKI
Wyrośnięte nieco ciasto podziel na dwie kulki, a potem wsadź do pojemnika i zamknij. Pojemnik włóż do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej 48 godzin.
WSADZAMY KAMIEŃ DO PIECA
Do nagrzanego pieca wsadź kamień, aby porządnie się rozgrzał. Proces ten powinien trwać ok. godzinę.
WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie odłóż na niecałą godzinę, by podniosło swoją temperaturę i jeszcze trochę wyrosło.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory przetrzyj na przecieraku do miski, a potem dodaj do nich koncentrat i sól. Salami pokrój w plastry. Zetrzyj mozarellę.
FORMUJEMY CIASTO
Jedną kulkę obtocz delikatnie w mące, a potem rozciągnij na blacie podsypanym mąką.
UKŁADAMY SKŁADNIKI
Na pizzy rozetrzyj sos pomidorowy, a potem dodaj ser i salami. Zostaw na cieście centymetrowy rant.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA KAMIEŃ
Przy pomocy stalowego talerza, łopaty lub innego narzędzia przełóż gotową pizzę na kamień do pizzy.
WYPIEKAMY PIZZĘ
Pizzę piecz przez 8-9 minut w piekarniku z włączonym termoobiegiem. Wyciągnij ją, gdy brzegi staną się lekko rumiane. Po wyjęciu z pieca odłóż pizzę do przestygnięcia na 1-2 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu pokrój ją na 6 kawałków i przełóż na talerze. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1821,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
455,3 kcal
Tłuszcz
31,7 g
Węglowodany
14,7 g
Błonnik
0 g
Białko
33,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Focaccia – klasyczny przepis
Focaccia to rodzaj pulchnego, włoskiego chleba o charakterystycznym smaku i chrupiącej skórce. Ten wypiek zyskał międzynarodową sławę z uwagi na swoją prostotę, łatwość przygotowania oraz smak. W jaki sposób przyrządzić tę kulinarną perłę Włoch? Poznaj przepis na klasyczną focaccię, którą bez problemu przygotujesz w domowym piekarniku!

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Zimowa surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i pomarańczami
Surówka z kapusty i różnych sałat z dodatkiem kawałków pomarańczy z aromatycznym dressingiem i parmezanem. Świetnie połączenie, które odświeży każdy posiłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
Ten tort możesz przygotować na dwa równie pyszne sposoby – z miodowymi orzechami lub masą czekoladową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.