psse-slupca.pl

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie z ziołami, przygotowane przy użyciu MC Smart, to doskonały pomysł na rodzinny obiad!

Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym

Aromatyczne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie z ziołami, przygotowane przy użyciu MC Smart, to doskonały pomysł na rodzinny obiad!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso indycze mielone - 400 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 80 g
parmezan tarty - 30 g
świeży koperek - 0,5 pęczka
kumin - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pomidory krojone z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
wino czerwone - 50 ml
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
oregano suszone - 1 łyżeczka
liść laurowy - 1 szt.
sól -
pieprz czarny -
parmezan -
bazylia świeża -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI:
Do misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu„własne ustawienia” /czas: 5 sekund / obroty: 7. Zgarniamy składniki na dno.
2.GOTUJEMY SOS POMIDOROWY:
Do nieumytej misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu„własne ustawienia” /czas: 5 sekund / obroty: 7. Zeskrobujemy wszystko ze ścianek.
3.ZAPIEKAMY DANIE:
Pulpeciki zalewamy gorącym sosem i posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy przez 20-25 minut, aż danie się zarumieni, a sos lekko zredukuje.
Pulpeciki z indyka zapiekane w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI

Do misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu„własne ustawienia” /czas: 5 sekund / obroty: 7. Zgarniamy składniki na dno.

2

GOTUJEMY SOS POMIDOROWY

Do nieumytej misy termorobota MC Smart wkładamy pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek. Siekamy, korzystając z programu„własne ustawienia” /czas: 5 sekund / obroty: 7. Zeskrobujemy wszystko ze ścianek.

3

ZAPIEKAMY DANIE

Pulpeciki zalewamy gorącym sosem i posypujemy pokruszoną fetą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i pieczemy przez 20-25 minut, aż danie się zarumieni, a sos lekko zredukuje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1612,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

403,1 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

35,6 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

27,9 g

Podobne przepisy