Chowder z łososiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
Cebulę, czosnek i seler dusimy przez 3 minuty na gorącym maśle. Posypujemy mąką i podsmażamy przez 1-2 minuty do zeszklenia. Wlewamy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami tabasco. Dodajemy liść laurowy, ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
ZABIELAMY ZUPĘ
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy mrożonego łososia, wcześniej go rozmrażamy. Kukurydzę osączamy. Oba składniki dodajemy do zupy i gotujemy razem kolejne 2-3 minuty. Dodajemy kawałki pomidora i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanymi liśćmi selera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1905,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
476,3 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
38,6 g
Błonnik
25,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
Sałatka cezar w najbardziej klasycznej odsłonie! Sos na bazie surowych żółtek, z dodatkiem anchois i musztardy, a do tego grillowany kurczak i grzanki. Pycha!

Karmelizowane jabłka z dodatkami
Błyskawiczne śniadanie na słodko, a może pyszny jesienny deser? Decyzja należy do Ciebie! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła na karmelizowane jabłka z dodatkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Kremowa zupa z porów z wędzonym łososiem, twarogiem i oliwą z lubczykiem
Lekki warzywny krem podany z rybą, delikatnym serem i dodatkiem suszonych pomidorów. Prosty sposób na wykwintną zupę.

Sałatka makaronowa z cukinią
Prosta i smaczna sałatka, w której połączysz smak pieczonej cukinii, najlepszego makaronu i świeżych pomidorów. Sięgnij po słoneczny, włoski przepis od Darii, przygotuj obiad dla rodziny lub danie, które podasz na przyjęciu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany ananas z jogurtem mojito
Orzeźwiający deser z grillowanym ananasem – idealny na lato. Spróbuj tego wyjątkowego, egzotycznego przysmaku!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!