psse-slupca.pl

Pudding chlebowy • przepis • składniki • przygotowanie

Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Pudding chlebowy

Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 30 g
jajko - 3 szt.
masło - 50 g
mleko - 300 ml
rum - 30 ml
wanilia - 3 g
żurawina suszona - 30 g
morele suszone - 30 g
bagietka - 1 szt.
figi suszone - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE:
Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.
3.KROIMY BAGIETKĘ:
Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.
4.PIECZEMY PUDDING CHLEBOWY:
Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.
Pudding chlebowy

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE

Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.

3

KROIMY BAGIETKĘ

Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.

4

PIECZEMY PUDDING CHLEBOWY

Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1598,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

399,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

44,5 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy