Sałatka z selerem naciowym i żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na pyszną sałatkę, która połączy w sobie świeżość, delikatne mięso i odrobinę słodyczy? Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną w sosie jogurtowym to idealne rozwiązanie! Jej lekka, a zarazem sycąca forma z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kurczaka myjemy i osuszamy, a potem kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę i seler także dokładnie myjemy i osuszamy.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SAŁATKI
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy ją do miski. Selera kroimy w cienkie plastry i dodajemy do sałaty. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w cienkie pióra, a potem dodajemy do reszty składników. Całość wstępnie mieszamy.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią kurczaka. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Podsmażamy, aż kurczak stanie się miękki i delikatnie rumiany.
ODCEDZAMY I STUDZIMY KURCZAKA
Gotowego kurczaka ściągamy z kuchenki i odcedzamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Odstawiamy go do przestudzenia.
PRZYRZĄDZAMY SOS
Do miseczki wlewamy jogurt i dodajemy majonez. Mieszamy.
DOPRAWIAMY SOS
Dodajemy do sosu wszystkie przyprawy i mieszamy go dokładnie.
DODAJEMY KOPEREK
Koperek myjemy, a potem osuszamy i drobno siekamy. Wrzucamy go do miseczki i mieszamy.
POLEWAMY SAŁATKĘ SOSEM
Gotowym sosem polewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy, by seler i kurczak nie pozostały na dnie miski.
POSYPUJEMY WSZYSTKO ŻURAWINĄ
Sałatkę posypujemy żurawiną i delikatnie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na ok. 40 minut, aby smaki mogły się przegryźć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1233,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,1 kcal
Tłuszcz
19,3 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
1,7 g
Białko
29 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
Znany aktor i komik zdradza sprawdzony przepis na kladdkakę – pyszne ciasto o szwedzkich korzeniach.

Naleśniki z kremem orzechowym i ciasteczkami
Aksamitne ciasto o smaku biszkoptów, orzechowo-ciasteczkowy krem i czekolada – naleśniki wg przepisu Pawła to prosty deser, który zasmakuje każdemu!

Indyczka faszerowana piernikiem
Przepis prosto od góralskiej gospodyni! Przygotuj indyczkę pachnącą piernikami i świeżym tymiankiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sushi
Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik czereśniowy na maślance
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.