Włoskie ciasteczka Cantuccini • przepis • składniki • przygotowanie
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE 50 G
migdałów drobno siekamy i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko.
DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI,
proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz 50 g całych migdałów.
CIASTO ZAGNIATAMY NA
jednolitą masę.
Z TAK PRZYGOTOWANEGO
ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia.
BARDZO OSTRYM NOŻEM
kroimy plastry grubości 1,5 cm.
UKŁADAMY JE NA
blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C.
PIECZEMY PRZEZ 10-12
minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.
MOŻNA JE JEŚĆ,
maczając w kawie lub słodkim winie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2260,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,4 kcal
Tłuszcz
5,4 g
Węglowodany
30,9 g
Błonnik
1 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Minitorciki z herbatników
Kruche maślane herbatniki przekładane wykwintnym kremem czekoladowym z dodatkiem Twojego ulubionego, bezalkoholowego likieru. To szybkie w przygotowaniu i proste w wykonaniu ciasta, które zachwycą swoją formą i smakiem.