psse-slupca.pl

Włoskie ciasteczka Cantuccini • przepis • składniki • przygotowanie

Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Włoskie ciasteczka Cantuccini

Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cukier trzcinowy - 150 g
migdały - 100 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 5 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 50 G:
migdałów drobno siekamy i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko.
2.DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI,:
proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz 50 g całych migdałów.
3.CIASTO ZAGNIATAMY NA:
jednolitą masę.
4.Z TAK PRZYGOTOWANEGO:
ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
5.PO UPŁYWIE TEGO:
czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia.
6.BARDZO OSTRYM NOŻEM:
kroimy plastry grubości 1,5 cm.
7.UKŁADAMY JE NA:
blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C.
8.PIECZEMY PRZEZ 10-12:
minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.
9.MOŻNA JE JEŚĆ,:
maczając w kawie lub słodkim winie.
Włoskie ciasteczka Cantuccini

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 50 G

migdałów drobno siekamy i łączymy w misce z mąką przesianą przez sitko.

2

DODAJEMY SZCZYPTĘ SOLI,

proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jaja oraz 50 g całych migdałów.

3

CIASTO ZAGNIATAMY NA

jednolitą masę.

4

Z TAK PRZYGOTOWANEGO

ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.

5

PO UPŁYWIE TEGO

czasu ostrożnie przekładamy ciasto na deskę do krojenia.

6

BARDZO OSTRYM NOŻEM

kroimy plastry grubości 1,5 cm.

7

UKŁADAMY JE NA

blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C.

8

PIECZEMY PRZEZ 10-12

minut, po czym przewracamy ciasteczka na drugą stronę i ponownie pieczemy przez kolejne 10-12 minut.

9

MOŻNA JE JEŚĆ,

maczając w kawie lub słodkim winie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2260,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

188,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5,4 g

🌾

Węglowodany

30,9 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy