Placek brzoskwiniowy z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY BLACHĘ W
rozmiarze 35x25 cm Brzoskwinie przekładamy na sito i pozostawiamy do odsączenia, następnie kroimy je w większą kostkę.
MĄKĘ PRZESIEWAMY PRZEZ
sito i dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na bok.
MASŁO UCIERAMY ZA
pomocą miksera z cukrem kryształem mniej więcej przez 3 minuty.
NASTĘPNIE ZMNIEJSZAMY OBROTY
miksera i dodajemy po jednym jajku, połowę ilości mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem waniliowym, następnie dodajemy połowę ilości jogurtu, mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ
mąki i jogurtu oraz mleko. MIESZAMY.
POŁOWĘ TAK PRZYGOTOWANEGO
ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy połową ilości brzoskwiń, na brzoskwinie nakładamy drugą połowę ciasta.
CIASTO POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ
ilością brzoskwiń, orzechami (uprzednio posiekanymi na drobne kawałki) oraz cukrem trzcinowym.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
nagrzanym do temperatury 180°C około 60 minut.
UPIECZONE CIASTO ODSTAWIAMY
do przestygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5160 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258 kcal
Tłuszcz
12,6 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ptysie ze śliwkami i kremem waniliowym
Ptysie z kruchego ciasta nadziewane karmelizowanymi śliwkami i kremem o smaku białej czekolady i wanilii, czyli idealny deser. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.