psse-slupca.pl

Pizza z jajkiem i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Pizza z jajkiem i szparagami

Pizza ze szparagami, jajkiem i szynką szwarcwaldzką – wypróbuj wiosenny przepis DG!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mozzarella - 1 szt.
szynka szwarcwaldzka - 100 g
szparagi zielone - 6 szt.
cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
mąka pszenna - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy drożdże, mieszając ciasto. Do ciasta i pozostałej części rozczynu dodajemy oliwę. Do ciasta dolewamy resztę rozczynu i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
2.UKŁADAMY DODATKI NA PIZZY:
Gotowe ciasto przekrawamy na pół. Ponownie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy. Rozciągamy ciasto palcami, formując koło. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, mozzarellę w paski, a cebulę w pióra. Na pizzy rozkładamy plastry mozzarelli. Dodajemy szparagi, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy cebulą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C.
3.WBIJAMY JAJKO NA ŚRODEK PIZZY:
Kiedy pizza będzie już prawie upieczona, otwieramy piekarnik i na środku pizzy umieszczamy rozbite jajko. Kiedy jajko się zetnie, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Na wierzchu pizzy układamy plastry szynki.
Pizza z jajkiem i szparagami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO

Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Stopniowo wlewamy drożdże, mieszając ciasto. Do ciasta i pozostałej części rozczynu dodajemy oliwę. Do ciasta dolewamy resztę rozczynu i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

2

UKŁADAMY DODATKI NA PIZZY

Gotowe ciasto przekrawamy na pół. Ponownie zagniatamy na posypanej mąką stolnicy. Rozciągamy ciasto palcami, formując koło. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, mozzarellę w paski, a cebulę w pióra. Na pizzy rozkładamy plastry mozzarelli. Dodajemy szparagi, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy cebulą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C.

3

WBIJAMY JAJKO NA ŚRODEK PIZZY

Kiedy pizza będzie już prawie upieczona, otwieramy piekarnik i na środku pizzy umieszczamy rozbite jajko. Kiedy jajko się zetnie, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Na wierzchu pizzy układamy plastry szynki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1923,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

480,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

60,2 g

🥬

Błonnik

24,1 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy