psse-slupca.pl

Sernik z malinami na serku mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Sernik z malinami na serku mascarpone

Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciastka owsiane - 300 g
cukier - 210 g
galaretka malinowa - 150 g
malina - 500 g
masło - 90 g
orzech nerkowca - 100 g
ser mascarpone - 500 g
śmietana 30% - 400 ml
woda - 60 ml
żelatyna - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASŁO ROZTAPIAMY:
w rondelku.
2.CIASTECZKA KRUSZYMY I:
dodajemy do nich posiekane orzechy nerkowca.
3.ROZTOPIONE MASŁO MIESZAMY:
z ciasteczkami i orzechami.
4.POZOSTAWIAMY NA OKOŁO:
30 minut do zestalenia.
5.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
foremki (28 x 20 cm).
6.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
zimnej wodzie i odstawiamy do napecznienia.
7.ŚMIETANKĘ UBIJAMY Z:
połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę.
8.ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W:
kuchence mikrofalowej, a następnie dodajemy ją do serka mascarpone.
9.DO SERKA DODAJEMY:
ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.
10.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ:
wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię.
11.MALINY MYJEMY I:
osuszamy, następnie układamy na serniku i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
12.GALARETKI ROZPUSZCZAMY W:
800 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia.
13.CHŁODNĄ I ZACZYNAJĄCĄ:
żelować galaretkę wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki − do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.
Sernik z malinami na serku mascarpone

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASŁO ROZTAPIAMY

w rondelku.

2

CIASTECZKA KRUSZYMY I

dodajemy do nich posiekane orzechy nerkowca.

3

ROZTOPIONE MASŁO MIESZAMY

z ciasteczkami i orzechami.

4

POZOSTAWIAMY NA OKOŁO

30 minut do zestalenia.

5

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

foremki (28 x 20 cm).

6

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

zimnej wodzie i odstawiamy do napecznienia.

7

ŚMIETANKĘ UBIJAMY Z

połową cukru, a drugą połowę dodajemy do serka mascarpone i ucieramy na jednolitą masę.

8

ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY W

kuchence mikrofalowej, a następnie dodajemy ją do serka mascarpone.

9

DO SERKA DODAJEMY

ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.

10

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ

wylewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię.

11

MALINY MYJEMY I

osuszamy, następnie układamy na serniku i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.

12

GALARETKI ROZPUSZCZAMY W

800 ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia.

13

CHŁODNĄ I ZACZYNAJĄCĄ

żelować galaretkę wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy do lodówki − do momentu całkowitego zastygnięcia galaretki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6294 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,5 kcal

🥑

Tłuszcz

35,8 g

🌾

Węglowodany

46,8 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Sernik z malinami na serku mascarpone - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl