psse-slupca.pl

Proste tortille z serem i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!

Proste tortille z serem i pieczarkami

Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryka zielona - 4 szt.
tortilla - 8 szt.
kiełbasa krakowska - 150 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieczarka - 200 g
pomidor suszony - 120 g
ser carski - 200 g
szczypior cebuli - 12 g
tuńczyk w sosie własnym - 185 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ O:
grubych oczkach Przygotowanie Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na mniejszcze części i smażymy na oleju słonecznikowym. NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
2.POKROJONE W PASECZKI:
papryki również smażymy na oleju słonecznikowym i przekładamy do czystej miseczki.
3.POKROJONĄ W PIÓRKA:
cebulę blanszujemy na oleju słonecznikowym i przekładamy do czystej miseczki.
4.PŁAT TORTILLI UKŁADAMY:
na talerzu.
5.NA PŁAT TORTILLI:
nakładamy starty ser, zachowując ok.
6.2 CM ODSTĘPU:
od brzegów płatu.
7.NASTĘPNIE NA SERZE:
układamy pokrojoną w paseczki kiełbasę, pokrojone suszone pomidory, kolorową paprykę, pieczarki i cebule. CAŁOŚĆ PONOWNIE POSYPUJEMY: serem.
8.PRZYKRYWAMY KOLEJNYM PŁATEM:
tortilli i dociskamy tak, żeby płaty tortilli skleiły się ze sobą.
9.TORTILLE SMAŻYMY NA:
lekko rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego z obu stron.
10.KOLEJNE TORTILLE MOŻEMY:
przygotować ze składników według uznania, np.
11.
Z TUŃCZYKIEM.
12.USMAŻONE TORTILLE KROIMY:
na mniejsze kawałki.
13.TORTILLE PODAJEMY NA:
ciepło lub na zimno.
14.
DEKORUJEMY SZCZYPIOREM.
Proste tortille z serem i pieczarkami

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ O

grubych oczkach Przygotowanie Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy na mniejszcze części i smażymy na oleju słonecznikowym. NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO: miseczki.

2

POKROJONE W PASECZKI

papryki również smażymy na oleju słonecznikowym i przekładamy do czystej miseczki.

3

POKROJONĄ W PIÓRKA

cebulę blanszujemy na oleju słonecznikowym i przekładamy do czystej miseczki.

4

PŁAT TORTILLI UKŁADAMY

na talerzu.

5

NA PŁAT TORTILLI

nakładamy starty ser, zachowując ok.

6

2 CM ODSTĘPU

od brzegów płatu.

7

NASTĘPNIE NA SERZE

układamy pokrojoną w paseczki kiełbasę, pokrojone suszone pomidory, kolorową paprykę, pieczarki i cebule. CAŁOŚĆ PONOWNIE POSYPUJEMY: serem.

8

PRZYKRYWAMY KOLEJNYM PŁATEM

tortilli i dociskamy tak, żeby płaty tortilli skleiły się ze sobą.

9

TORTILLE SMAŻYMY NA

lekko rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego z obu stron.

10

KOLEJNE TORTILLE MOŻEMY

przygotować ze składników według uznania, np.

11

Z TUŃCZYKIEM.

12

USMAŻONE TORTILLE KROIMY

na mniejsze kawałki.

13

TORTILLE PODAJEMY NA

ciepło lub na zimno.

14

DEKORUJEMY SZCZYPIOREM.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2484,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

621,2 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

65,8 g

🥬

Błonnik

45,7 g

💪

Białko

45,7 g

Podobne przepisy

Proste tortille z serem i pieczarkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl