psse-slupca.pl

Ciasto krówka • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Ciasto krówka

Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Czas przygotowania
405 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 450 g
miód - 50 g
jajko - 2 szt.
cukier puder - 110 g
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mleko 3,2% - 1 l
cukier - 180 g
budyń waniliowy - 80 g
budyń toffee - 40 g
masło - 250 g
migdały płatki - 200 g
Kajmak - 460 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLEKO:
Do rondelka wlewamy ok. 700 ml mleka. Gdy mleko zrobi się ciepłe, dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
2.MIESZAMY BUDYNIE:
W osobnej misce mieszamy resztę mleka z budyniami. Mieszamy tak długo, aż znikną wszystkie grudki, a masa będzie jednolita.
3.DODAJEMY BUDYNIE DO MLEKA:
Do rondelka wlewamy zawartość miski. Zmniejszamy nieco ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając krem.
4.STUDZIMY BUDYŃ:
Ściągamy rondelek z kuchenki i odstawiamy go na bok. Przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier puder i miękkie masło. Dodajemy także miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładkie, lepkie ciasto.
6.WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI:
Gotowe ciasto zwijamy w kulkę i owijamy folią, a następnie chłodzimy w lodówce przez godzinę.
7.PIECZEMY CIASTO:
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyciągamy ciasto z lodówki. Bierzemy z niego pół porcji i wykładamy nim dno blachy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika, ale go nie wyłączamy.
8.WYCIĄGAMY SPÓD Z FORMY:
Podważamy wszystkie boki ciasta, a następnie delikatnie odwracamy formę, tak aby ciasto wysunęło się z niej na blat. Zostawiamy ciasto do wystygnięcia.
9.PIECZEMY DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA:
Ponownie wykładamy formę papierem do pieczenia i powtarzamy procedurę. Pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie do wystygnięcia.
10.WYKAŃCZAMY KREM:
W misce ubijamy masło mikserem, aż zrobi się puszyste. Do masła stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując masę. Cały proces powinien potrwać około 7-8 minut.
11.WYKŁADAMY KREM NA SPÓD:
Gotowy krem budyniowy wykładamy na spód z ciasta i rozsmarowujemy go po całej powierzchni.
12.WYKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ CIASTA:
Na krem budyniowy kładziemy drugi, wystudzony blat z ciasta.
13.SMARUJEMY WSZYSTKO MASĄ KRÓWKOWĄ:
Podgrzewamy delikatnie puszkę z kajmakiem w garnku z wodą, a potem otwieramy puszkę i smarujemy masą ciasto.
14.OZDABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO:
Krówkową warstwę posypujemy płatkami migdałów. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto krówka

Czas przygotowania

405 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLEKO

Do rondelka wlewamy ok. 700 ml mleka. Gdy mleko zrobi się ciepłe, dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

2

MIESZAMY BUDYNIE

W osobnej misce mieszamy resztę mleka z budyniami. Mieszamy tak długo, aż znikną wszystkie grudki, a masa będzie jednolita.

3

DODAJEMY BUDYNIE DO MLEKA

Do rondelka wlewamy zawartość miski. Zmniejszamy nieco ogień i gotujemy, aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając krem.

4

STUDZIMY BUDYŃ

Ściągamy rondelek z kuchenki i odstawiamy go na bok. Przykrywamy go folią spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

5

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier puder i miękkie masło. Dodajemy także miód i sól. Wszystko energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładkie, lepkie ciasto.

6

WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI

Gotowe ciasto zwijamy w kulkę i owijamy folią, a następnie chłodzimy w lodówce przez godzinę.

7

PIECZEMY CIASTO

Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyciągamy ciasto z lodówki. Bierzemy z niego pół porcji i wykładamy nim dno blachy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do pieca i pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika, ale go nie wyłączamy.

8

WYCIĄGAMY SPÓD Z FORMY

Podważamy wszystkie boki ciasta, a następnie delikatnie odwracamy formę, tak aby ciasto wysunęło się z niej na blat. Zostawiamy ciasto do wystygnięcia.

9

PIECZEMY DRUGĄ CZĘŚĆ CIASTA

Ponownie wykładamy formę papierem do pieczenia i powtarzamy procedurę. Pieczemy przez 15 minut, a po upieczeniu zostawiamy ciasto w formie do wystygnięcia.

10

WYKAŃCZAMY KREM

W misce ubijamy masło mikserem, aż zrobi się puszyste. Do masła stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując masę. Cały proces powinien potrwać około 7-8 minut.

11

WYKŁADAMY KREM NA SPÓD

Gotowy krem budyniowy wykładamy na spód z ciasta i rozsmarowujemy go po całej powierzchni.

12

WYKŁADAMY DRUGĄ WARSTWĘ CIASTA

Na krem budyniowy kładziemy drugi, wystudzony blat z ciasta.

13

SMARUJEMY WSZYSTKO MASĄ KRÓWKOWĄ

Podgrzewamy delikatnie puszkę z kajmakiem w garnku z wodą, a potem otwieramy puszkę i smarujemy masą ciasto.

14

OZDABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Krówkową warstwę posypujemy płatkami migdałów. Całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9268,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2317,2 kcal

🥑

Tłuszcz

145 g

🌾

Węglowodany

228,2 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy