psse-slupca.pl

Tarta makowa z gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!

Tarta makowa z gruszkami

Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 60 ml
mąka pszenna - 1,5 szkl
goździki mielone - 1 szczypta
cynamon - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
masło - 125 g
cukier - 150 g
cynamon, laska - 3 g
gruszka - 2 szt.
sok pomarańczowy - 500 ml
cukier puder - 1 łyżeczka
masa makowa - 800 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Mąkę, cukier puder, cynamon i goździki przesiewamy do miski przez sitko. Dodajemy sól, bardzo zimne masło pokrojone w kostkę, lodowatą wodę i ocet.
2.GOTUJEMY GRUSZKI W SYROPIE:
Gruszki obieramy, zachowując ogonki, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Sok z pomarańczy łączymy w garnku z cukrem. Dodajemy laskę cynamonu. Zagotowujemy.
3.PODPIEKAMY SPÓD TARTY:
Mocno schłodzone ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, dokładnie dociskamy je do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odcinamy i odkładamy do późniejszego wykorzystania.
4.PRZYGOTOWUJEMY OZDOBY Z KRUCHEGO CIASTA:
Odłożone wcześniej ciasto ponownie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, a następnie wykrawamy z niego ozdoby za pomocą wycinaka w kształcie gwiazdki.
5.PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika (piekarnik zostawiamy włączony) i nakładamy na niego masę makową z bakaliami. Na warstwie ciasta układamy wyłowione z syropu i delikatnie odsączone gruszki. Lekko je dociskamy, by zanurzyły się w masie.
Tarta makowa z gruszkami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Mąkę, cukier puder, cynamon i goździki przesiewamy do miski przez sitko. Dodajemy sól, bardzo zimne masło pokrojone w kostkę, lodowatą wodę i ocet.

2

GOTUJEMY GRUSZKI W SYROPIE

Gruszki obieramy, zachowując ogonki, a następnie przekrawamy wzdłuż na pół. Sok z pomarańczy łączymy w garnku z cukrem. Dodajemy laskę cynamonu. Zagotowujemy.

3

PODPIEKAMY SPÓD TARTY

Mocno schłodzone ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, dokładnie dociskamy je do dna i brzegów. Nadmiar ciasta odcinamy i odkładamy do późniejszego wykorzystania.

4

PRZYGOTOWUJEMY OZDOBY Z KRUCHEGO CIASTA

Odłożone wcześniej ciasto ponownie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, a następnie wykrawamy z niego ozdoby za pomocą wycinaka w kształcie gwiazdki.

5

PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ

Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika (piekarnik zostawiamy włączony) i nakładamy na niego masę makową z bakaliami. Na warstwie ciasta układamy wyłowione z syropu i delikatnie odsączone gruszki. Lekko je dociskamy, by zanurzyły się w masie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4505,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

563,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23,0 g

🌾

Węglowodany

78,6 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy