psse-slupca.pl

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
cebula czerwona - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka żółta - 1 szt.
sól - 1 szczypta
kasza bulgur - 200 g
szparagi zielone - 6 szt.
cytryna - 1 szt.
miód - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 100 ml
natka pietruszki - 5 g
sos sojowy - 4 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
orzech laskowy - 70 g
pomarańcza - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj folię aluminiową grill blender
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KASZĘ ZALEWAMY:
WRZĄCYM BULIONEM I ZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM DO NAPĘCZNIENIA.
3.
WARZYWA OCZYSZCZAMY.
4.
CEBULĘ KROIMY W GRUBSZE PIÓRKA, CUKINIĘ W PLASTERKI, SZPARAGI W KRĄŻKI, A PAPRYKĘ W KOSTKĘ (OK. 1 X 1 CM).
5.
WARZYWA UKŁADAMY NA FOLII ALUMINIOWEJ, DODAJEMY OLIWĘ, SÓL I PIEPRZ.
6.
Z FOLII SKŁADAMY KOPERTĘ.
7.
UMIESZCZAMY NA RUSZCIE GRILLA I GRILLUJEMY PO 5 MINUT Z KAŻDEJ STRONY.
8.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU ZĄBKI:
czosnku siekamy.
9.
Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórką otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z cytryny i resztę składników.
10.
Całość blendujemy na gładką masę.
11.PODAJEMY SAŁATKĘ ORZECHY LASKOWE:
podprażamy na suchej patelni, a następnie obieramy ze skórki.
12.
Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pokrojoną w cząstki pomarańczą.
13.
Całość polewamy dressingiem i posypujemy skórką startą z pomarańczy.
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj folię aluminiową grill blender

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ KASZĘ ZALEWAMY

WRZĄCYM BULIONEM I ZOSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM DO NAPĘCZNIENIA.

3

WARZYWA OCZYSZCZAMY.

4

CEBULĘ KROIMY W GRUBSZE PIÓRKA, CUKINIĘ W PLASTERKI, SZPARAGI W KRĄŻKI, A PAPRYKĘ W KOSTKĘ (OK. 1 X 1 CM).

5

WARZYWA UKŁADAMY NA FOLII ALUMINIOWEJ, DODAJEMY OLIWĘ, SÓL I PIEPRZ.

6

Z FOLII SKŁADAMY KOPERTĘ.

7

UMIESZCZAMY NA RUSZCIE GRILLA I GRILLUJEMY PO 5 MINUT Z KAŻDEJ STRONY.

8

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU ZĄBKI

czosnku siekamy.

9

Wkładamy do naczynia blendera, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórką otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z cytryny i resztę składników.

10

Całość blendujemy na gładką masę.

11

PODAJEMY SAŁATKĘ ORZECHY LASKOWE

podprażamy na suchej patelni, a następnie obieramy ze skórki.

12

Wystudzoną kaszę mieszamy z warzywami i pokrojoną w cząstki pomarańczą.

13

Całość polewamy dressingiem i posypujemy skórką startą z pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2358 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

48,9 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy