Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem • przepis • składniki • przygotowanie
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE FARSZ SZALOTKI
siekamy, szklimy na maśle.
ŁOSOSIA ROZDROBNIAMY. WYKŁADAMY NA ROZGRZANĄ
patelnię.
KOPEREK SIEKAMY.
WLEWAMY ŚMIETANKĘ, DODAJEMY
koperek, sól i pieprz.
DUSIMY FARSZ NA
małym ogniu przez mniej więcej 10 min. STUDZIMY. CIASTO MĄKĘ PRZESIEWAMY: z solą.
DODAJEMY OLEJ.
WYRABIAMY CIASTO, STOPNIOWO
dodając wodę. ROZWAŁKOWUJEMY.
WYCINAMY KÓŁKA ZA
pomocą szklanki.
FORMUJEMY PIEROGI. SOS BAZYLIĘ
siekamy.
ORZECHY PRAŻYMY NA
suchej patelni i siekamy. CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ: praskę. MASŁO ROZTAPIAMY W: garnuszku.
DODAJEMY RESZTĘ
składników. MIESZAMY.
ODSTAWIAMY NA KILKA
minut, aż sos nabierze aromatu bazylii.
JAK PODAWAĆ PIEROŻKI
wyciągnięte prosto z wody, polewamy sosem.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4521,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1130,4 kcal
Tłuszcz
61,4 g
Węglowodany
102,4 g
Błonnik
2,4 g
Białko
43,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Letnie owoce pod kruszonką
Owocowy smak lata ukryty pod delikatną warstwą ciepłej chrupiącej kruszonki. Idealnie komponuje się z kulką lodów!

Domowe lody z 4 składników
Owocowe i mocno śmietankowe dzięki wykorzystaniu serka mascarpone – właśnie takie są lody wg tego przepisu! Trochę czekania, kilka składników, chwila pracy termorobota MC Smart i orzeźwiający deser na gorący dzień gotowy!

Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
Pyszny chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie, z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek. To wyjątkowe pieczywo, które urozmaici niejedno śniadanie.

Tagliata z indyka z rukolą
Spróbuj innej wersji klasycznej sałatki w stylu włoskim – z rukolą, grillowaną piersią indyka i sosem na bazie suszonych pomidorów!

Minicharlotte z pomarańczami
Delikatny mus pomarańczowy otoczony długimi biszkoptami to przepis idealny dla każdego fana lekkich słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Pastrami z warzywami
Duże kawałki pastrami, pysznych ziemniaków, cudownej fasolki edamame i innych doskonale komponujących się ze sobą składników to przepyszne danie w stylu amerykańskim. Poznaj je bliżej i zachwyć się jego smakiem.

Babka jogurtowa
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!