psse-slupca.pl

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami

Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser żółty - 400 g
jajko - 4 szt.
majonez - 170 ml
kurczak filety z piersi - 400 g
pieczarka - 350 g
cebula - 1 szt.
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
olej - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SER:
Kostkę sera ścieramy wprost do miski.
2.DODAJEMY INNE SKŁADNIKI:
Do sera dodajemy jajka, majonez oraz sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy.
3.PIECZEMY SEROWĄ BAZĘ:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy na nią serową masę i wyrównujemy całość. Wstawiamy blachę do pieca i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę i studzimy serową masę.
4.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Filety przecinamy wzdłuż, a następnie delikatnie rozbijamy je dłonią. Posypujemy je pieprzem, papryką i solą. Odstawiamy na bok na jakieś 10 minut.
5.SMAŻYMY CEBULĘ I PIECZARKI:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno ją kroimy. Pieczarki oczyszczamy wilgotną ścierką, a potem kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na niej cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pieczarki. Podsmażamy je tak długo, aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy farsz do miseczki.
6.ZWIJAMY ROLADĘ:
Rozkładamy płaty kurczaka na całej powierzchni rolady z sera, a następnie także pieczarki. Delikatnie zwijamy roladę również wzdłuż dłuższego brzegu.
7.PIECZEMY ROLADĘ:
Zwiniętą roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną świeżym papierem do pieczenia i pieczemy. Czas pieczenia powinien wynieść 25 minut. Po upieczeniu roladę studzimy i kroimy ją na kawałki. Podajemy na ciepło.
Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SER

Kostkę sera ścieramy wprost do miski.

2

DODAJEMY INNE SKŁADNIKI

Do sera dodajemy jajka, majonez oraz sól i pieprz, a następnie wszystko mieszamy.

3

PIECZEMY SEROWĄ BAZĘ

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy na nią serową masę i wyrównujemy całość. Wstawiamy blachę do pieca i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę i studzimy serową masę.

4

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Filety przecinamy wzdłuż, a następnie delikatnie rozbijamy je dłonią. Posypujemy je pieprzem, papryką i solą. Odstawiamy na bok na jakieś 10 minut.

5

SMAŻYMY CEBULĘ I PIECZARKI

Cebulę obieramy z łupiny i drobno ją kroimy. Pieczarki oczyszczamy wilgotną ścierką, a potem kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy na niej cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pieczarki. Podsmażamy je tak długo, aż odparuje z nich cała woda. Przekładamy farsz do miseczki.

6

ZWIJAMY ROLADĘ

Rozkładamy płaty kurczaka na całej powierzchni rolady z sera, a następnie także pieczarki. Delikatnie zwijamy roladę również wzdłuż dłuższego brzegu.

7

PIECZEMY ROLADĘ

Zwiniętą roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną świeżym papierem do pieczenia i pieczemy. Czas pieczenia powinien wynieść 25 minut. Po upieczeniu roladę studzimy i kroimy ją na kawałki. Podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4856,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

539,6 kcal

🥑

Tłuszcz

42,8 g

🌾

Węglowodany

5,4 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy