psse-slupca.pl

Ogórki w stylu kozackim • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Ogórki w stylu kozackim

Wyjątkowe ogórki z dodatkiem świeżej marchewki w zalewie musztardowej. Są delikatnie ostrzejsze w smaku i z pewnością zachwycą wszystkich domowników!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ogórek gruntowy - 1 kg
woda - 1 l
cukier trzcinowy - 1 szkl
sól himalajska - 3 łyżki
ocet - 1 szkl
musztarda - 5 łyżek
marchew - 1 szt.
gorczyca - 2 łyżeczki
ziele angielskie - 12 ziarnek
pieprz czarny - 10 ziarnek
liść laurowy - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier, sól, ocet i musztardę. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje.
2.UKŁADAMY OGÓRKI I PRZYPRAWY W SŁOIKACH:
Marchew kroimy w dość grube plastry. Do słoików dodajemy po połowie: ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku. Na koniec dodajemy marchew i ciasno układamy ogórki jasną stroną do góry.
3.ZALEWAMY OGÓRKI ZALEWĄ:
Ogórki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż przestygną. Następnie stawiamy je ponownie w normalnej pozycji. Tak przygotowane ogórki marynujemy przez ok. 1 tydzień.
Ogórki w stylu kozackim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę. Następnie dodajemy do niej cukier, sól, ocet i musztardę. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje.

2

UKŁADAMY OGÓRKI I PRZYPRAWY W SŁOIKACH

Marchew kroimy w dość grube plastry. Do słoików dodajemy po połowie: ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu, liści laurowych i czosnku. Na koniec dodajemy marchew i ciasno układamy ogórki jasną stroną do góry.

3

ZALEWAMY OGÓRKI ZALEWĄ

Ogórki zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, aż przestygną. Następnie stawiamy je ponownie w normalnej pozycji. Tak przygotowane ogórki marynujemy przez ok. 1 tydzień.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

984,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

246 kcal

🥑

Tłuszcz

2,2 g

🌾

Węglowodany

50,5 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

3,9 g

Podobne przepisy

Ogórki w stylu kozackim - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl