psse-slupca.pl

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby • przepis • składniki • przygotowanie

Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Pieczony naleśnik, czyli dutch baby

Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 85 g
mleko - 115 ml
oliwa z oliwek - 5 g
sól - 1 szczypta
cukier puder - 5 g
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W dużej misce mieszamy jaja i mleko. Dodajemy cukier, sól i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć lejącą się i gładką konsystencję. Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie naleśnika, odstawiamy ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.
Pieczony naleśnik, czyli dutch baby

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W dużej misce mieszamy jaja i mleko. Dodajemy cukier, sól i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć lejącą się i gładką konsystencję. Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie naleśnika, odstawiamy ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

660,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

660,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

93,2 g

🥬

Błonnik

26,5 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy