psse-slupca.pl

Schab w sosie własnym • przepis • składniki • przygotowanie

Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Schab w sosie własnym

Poszukujesz pomysłu na prosty, domowy obiad? Spróbuj zrobić schab w sosie własnym z naszego przepisu. Kruche, aromatyczne mięso podaj z ulubionymi dodatkami i smaczny posiłek dla całej rodziny jest gotowy! Poznaj nasz sposób na idealny schab w sosie własnym.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion - 200 ml
woda - 80 ml
mięso wieprzowe schab - 400 g
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - 3 ziarnka
liść laurowy - 2 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 0,3 płaska łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZBIJAMY SCHAB:
Schab myjemy i osuszamy. Układamy mięso na desce i przykrywamy folią, a następnie ściereczką i bardzo delikatnie rozbijamy (wystarczą 2 delikatne uderzenia na kawałek).
2.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Ściągamy folię i ściereczkę z plastrów schabu i oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem.
3.PODSMAŻAMY SCHAB:
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią mięso. Podsmażamy z obu stron po 2 minuty na każdą ze stron.
4.DODAJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy ją na patelnię i staramy się umieścić ją pod mięsem. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Mieszamy.
5.DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE:
Na patelnię wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Podsmażamy przez 3 minuty, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.
6.DODAJEMY BULION I WODĘ:
Wlewamy na patelnię wodę i dajemy jej 3-4 minuty, aby lekko odparowała. Potem dodajemy bulion i delikatnie mieszamy.
7.DOPRAWIAMY MIĘSO:
Gdy płyn na patelni delikatnie się zredukuje, dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Potem przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości przez 50 minut.
8.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Na małą patelnię wlewamy olej i po chwili dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodajemy mąkę. Mieszamy, aż zasmażka zacznie się pienić. Potem dolewamy odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy na patelnię ze schabem i mieszamy. Gdy sos połączy się z zasmażką i zagotuje danie jest gotowe!
Schab w sosie własnym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZBIJAMY SCHAB

Schab myjemy i osuszamy. Układamy mięso na desce i przykrywamy folią, a następnie ściereczką i bardzo delikatnie rozbijamy (wystarczą 2 delikatne uderzenia na kawałek).

2

DOPRAWIAMY MIĘSO

Ściągamy folię i ściereczkę z plastrów schabu i oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem.

3

PODSMAŻAMY SCHAB

Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na nią mięso. Podsmażamy z obu stron po 2 minuty na każdą ze stron.

4

DODAJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy ją na patelnię i staramy się umieścić ją pod mięsem. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Mieszamy.

5

DODAJEMY LIŚĆ LAUROWY I ZIELE ANGIELSKIE

Na patelnię wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Podsmażamy przez 3 minuty, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty.

6

DODAJEMY BULION I WODĘ

Wlewamy na patelnię wodę i dajemy jej 3-4 minuty, aby lekko odparowała. Potem dodajemy bulion i delikatnie mieszamy.

7

DOPRAWIAMY MIĘSO

Gdy płyn na patelni delikatnie się zredukuje, dodajemy słodką paprykę i mieszamy. Potem przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości przez 50 minut.

8

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na małą patelnię wlewamy olej i po chwili dodajemy masło. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodajemy mąkę. Mieszamy, aż zasmażka zacznie się pienić. Potem dolewamy odrobinę wody (ok. 2 łyżki) i mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy na patelnię ze schabem i mieszamy. Gdy sos połączy się z zasmażką i zagotuje danie jest gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1266 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

422 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

10,3 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

27,9 g

Podobne przepisy

Schab w sosie własnym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl