psse-slupca.pl

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami

Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
estragon suszony - 1 łyżeczka
jajko - 2 szt.
kurczak - 1 szt.
mleko - 100 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
natka pietruszki - 20 g
sól - 1 szczypta
szczypior cebuli - 1 szt.
tymianek świeży - 20 g
wino białe - 125 ml
ziemniak - 800 g
szparagi zielone - 380 g
chleb wiejski - 180 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SZNUREK DO:
związania kurczaka i naczynie żaroodporne.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
190°C (termoobieg).
3.FARSZ Z 6:
kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski.
4.SIEKAMY ESTRAGON, NATKĘ:
pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem.
5.DODAJEMY ŚWIEŻO MIELONY:
pieprz i sól. MIESZAMY.
6.KURCZAK ODCINAMY KOŃCÓWKI:
skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy).
7.ZA POMOCĄ DREWNIANEJ:
łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz.
8.NASTĘPNIE KURCZAKA NADZIEWAMY:
farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.
9.KURCZAKA ZWIĄZUJEMY SZNURKIEM:
(jak to zrobić, zobacz na kuchnialidla.pl ). OBIERAMY I KROIMY: ziemniaki. ROZGNIATAMY CZOSNEK W: łupinkach.
10.WKŁADAMY JE DO:
naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku.
11.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
12.WYCISKAMY SOK Z:
1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki.
13.CAŁOŚC SOLIMY I:
doprawiamy pieprzem.
14.KURCZAKA DOPRAWIAMY Z:
obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek.
15.WKŁADAMY CAŁOŚĆ DO:
piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp.
16.190°C LUB 210°C:
(góra-dół) na 45 minut.
17.PĘCZEK OBRANYCH SZPARAGÓW:
kroimy na 4 równe części.
18.PO 45 MINUTACH:
wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.
Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SZNUREK DO

związania kurczaka i naczynie żaroodporne.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

190°C (termoobieg).

3

FARSZ Z 6

kromek chleba odcinamy skórkę i kruszymy w rękach miąższ, wkładamy do miski.

4

SIEKAMY ESTRAGON, NATKĘ

pietruszki, szczypiorek z dymki i 1/2 pęczka tymianku, do tego dodajemy 2 jajka i mleko i łączymy z chlebem.

5

DODAJEMY ŚWIEŻO MIELONY

pieprz i sól. MIESZAMY.

6

KURCZAK ODCINAMY KOŃCÓWKI

skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy).

7

ZA POMOCĄ DREWNIANEJ

łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz.

8

NASTĘPNIE KURCZAKA NADZIEWAMY

farszem od środka, przyprawiając go pieprzem i solą.

9

KURCZAKA ZWIĄZUJEMY SZNURKIEM

(jak to zrobić, zobacz na kuchnialidla.pl ). OBIERAMY I KROIMY: ziemniaki. ROZGNIATAMY CZOSNEK W: łupinkach.

10

WKŁADAMY JE DO

naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i 1/2 pęczka tymianku.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

12

WYCISKAMY SOK Z

1/2 cytryny i oblewamy nim ziemniaki.

13

CAŁOŚC SOLIMY I

doprawiamy pieprzem.

14

KURCZAKA DOPRAWIAMY Z

obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek.

15

WKŁADAMY CAŁOŚĆ DO

piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp.

16

190°C LUB 210°C

(góra-dół) na 45 minut.

17

PĘCZEK OBRANYCH SZPARAGÓW

kroimy na 4 równe części.

18

PO 45 MINUTACH

wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5269,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

878,2 kcal

🥑

Tłuszcz

52 g

🌾

Węglowodany

44,7 g

🥬

Błonnik

51,4 g

💪

Białko

51,4 g

Podobne przepisy

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl