Galette z morelami i rozmarynem • przepis • składniki • przygotowanie
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Orzechy laskowe drobno mielemy. Zagniatamy szybko z mąką, cukrem pudrem, solą, żółtkiem i zimnym masłem na gładkie ciasto, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
KROIMY MORELE
Morele myjemy, pestki wyjmujemy, miąższ kroimy w plasterki. Czekoladę siekamy. Rozmaryn myjemy, otrząsamy do sucha, igły obrywamy i siekamy.
PIECZEMY GALETTE
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na duży owalny placek (o rozmiarach ok. 30 x 40 cm), oprószając lekko mąką. Wkładamy wraz z papierem do pieczenia na blachę. Posypujemy czekoladą i rozmarynem i układamy morele, zostawiając naokoło ok. 4 cm wolnej krawędzi. Krawędź ciasta delikatnie składamy do wewnątrz – na owoce. Morele posypujemy cukrem. Galette pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 35-40 minut aż do zarumienienia. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3022,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,9 kcal
Tłuszcz
13,0 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Alpejskie ciasto z owocami lasu i bezą
Smaczne ciasto o fantazyjnym kształcie - zainspiruj się przepisem Pawła Małeckiego!

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem w śmietanowym sosie to klasyczne połączenie smaków, które zachwyca swoją prostotą. Ta niezwykle aromatyczna potrawa stanowi doskonały przykład eleganckiego dania, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Jak przyrządzić rewelacyjny makaron ze szpinakiem, śmietaną i sporą ilością sera? Odkryj naszą recepturę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Chicago pizza
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy tort "Nicolas
Intensywnie czekoladowy biszkopt z powidłami śliwkowymi i marcepanem wykończony gęstą polewą. Fenomenalne połączenie!

Ciasto na pizzę we włoskim stylu
Domowe ciasto na pizzę, które długo wyrasta, odwdzięczy się smakiem i jakością. Połącz je z prostymi dodatkami, by stworzyć wyborną kompozycję we włoskim stylu!

Drożdżówki z makiem
Drożdżówka z makiem to klasyczny przysmak, który wprawdzie można kupić w każdej cukierni, ale… Raz na jakiś czas naprawdę warto przygotować go samodzielnie! Polecamy szczególnie jesienią i zimą, bo to ta połowa roku, w której nasze myśli naturalnie kierują się w stronę maku i bakalii. Sprawdźcie, jak zrobić drożdżówki z makiem na podwieczorek oraz na drugie śniadanie do pracy i szkoły!