psse-slupca.pl

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami

Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
cebula czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
morela - 4 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryka zielona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 125 g
sól - 1 szczypta
ziemniak - 12 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKI DOKŁADNIE MYJEMY:
i gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie około 15 minut, aż będą miękkie. ODCEDZAMY I: studzimy. CEBULĘ KROIMY W: piórka.
2.PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY:
nasion i kroimy na duże kawałki.
3.
POMIDORY MYJEMY.
4.MORELE KROIMY NA:
pół i wyjmujemy pestkę.
5.PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI NAKŁUWAMY:
na przemian z ziemniakami na patyczki do szaszłyków. LIŚCIE BAZYLII OBRYWAMY: i siekamy. CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ: praskę.
6.OBA SKŁADNIKI MIESZAMY:
z olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
7.SZASZŁYKI SMARUJEMY Z:
wszystkich stron marynatą, a następnie grillujemy na aluminiowej tacce na gorącym grillu przez 10 minut, wielokrotnie przy tym obracając i smarując pozostałą oliwą z bazylią.
Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKI DOKŁADNIE MYJEMY

i gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie około 15 minut, aż będą miękkie. ODCEDZAMY I: studzimy. CEBULĘ KROIMY W: piórka.

2

PAPRYKĘ OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY

nasion i kroimy na duże kawałki.

3

POMIDORY MYJEMY.

4

MORELE KROIMY NA

pół i wyjmujemy pestkę.

5

PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI NAKŁUWAMY

na przemian z ziemniakami na patyczki do szaszłyków. LIŚCIE BAZYLII OBRYWAMY: i siekamy. CZOSNEK PRZECISKAMY PRZEZ: praskę.

6

OBA SKŁADNIKI MIESZAMY

z olejem, doprawiamy solą i pieprzem.

7

SZASZŁYKI SMARUJEMY Z

wszystkich stron marynatą, a następnie grillujemy na aluminiowej tacce na gorącym grillu przez 10 minut, wielokrotnie przy tym obracając i smarując pozostałą oliwą z bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1228,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

204,8 kcal

🥑

Tłuszcz

4,6 g

🌾

Węglowodany

36,6 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy