Papryka faszerowana wegetariańska - z kaszą i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowe i pełne pożywnego farszu papryki najpierw skuszą wyglądem, a później oczarują wyjątkowym smakiem. To świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI DANIA
Papryki myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jedną paprykę kroimy w kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Na patelni, na rozgrzanym oleju przesmażamy por. Gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Smażymy, aż odparuje z nich część płynu. Dodajemy koncentrat pomidorowy (lub passatę) i smażymy chwilę, mieszając, aż smaki i składniki się połączą.
FASZERUJEMY I PIECZEMY PAPRYKI
Połówki papryk obficie wypełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wypełniamy gorącą wodą do ½ jego wysokości. Faszerowane papryki pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pięć minut przed końcem pieczenia układamy na paprykach plastry mozzarelli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2800,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
700,2 kcal
Tłuszcz
18,8 g
Węglowodany
103,6 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
Puszyste pożywne babeczki, które sprawdzą się o każdej porze dnia! Z jogurtem naturalnym i owocem smakują doskonale.

Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pakora - warzywa w cieście po indyjsku
Pakora to pyszna indyjskiego przekąska, która łączy chrupiące warzywa z aromatycznym ciastem z mąki ciecierzycy. Te małe, złociste frittery są idealne jako przystawka lub przekąska, a ich intensywny smak z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni indyjskiej. Przygotuj z nami to wyjątkowe danie i odkryj bogactwo smaków Indii!

Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!

Kurczaki-Patyczaki
Kurczaki-Patyczaki to danie polecane dzieciom, które z pewnością im zasmakuje.

Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!