psse-slupca.pl

Bezglutenowy keks świąteczny • przepis • składniki • przygotowanie

Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!

Bezglutenowy keks świąteczny

Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

suszone owoce - 620 g
kandyzowana skórka limonki - 100 g
olej kokosowy - 170 g
cukier trzcinowy - 100 g
miód - 150 ml
napój kokosowy - 125 ml
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
pomarańcza - 3 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
orzechy laskowe, mielone - 220 g
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.WYKŁADAMY KEKSÓWKI PAPIEREM:
Keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał 10 cm ponad brzeg formy (keks rośnie podczas pieczenia, a później opada).
2.SIEKAMY SUSZONE OWOCE:
Do misy MCS wkładamy suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki, suszone śliwki i morele) i je siekamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z OWOCÓW I DODATKÓW:
Do owoców dodajemy kandyzowane skórki cytrusów, olej kokosowy, cukier, miód, napój kokosowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz startą skórkę 3 pomarańczy i cynamon. Całość podgrzewamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/ czas 15 minut / temperatura 90°C/ obroty 1.Następnie otwieramy pokrywę i studzimy masę.
4.ŁĄCZYMY ORZECHY Z DODATKAMI:
W osobnej misce mieszamy mielone orzechy laskowe, sól, proszek do pieczenia i sodę.
5.DO MASY DODAJEMY JAJKA:
Do wystudzonej masy dodajemy jajka. Całość dobrze mieszamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/czas 20 sekund /obroty 5.
6.DODAJEMY ORZECHY:
Następnie dodajemy mielone orzechy z dodatkami i ponownie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/czas 10 sekund / obroty 4.
7.PIECZEMY KEKSY:
Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 70-110 minut.
Bezglutenowy keks świąteczny

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYKŁADAMY KEKSÓWKI PAPIEREM

Keksówki wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał 10 cm ponad brzeg formy (keks rośnie podczas pieczenia, a później opada).

2

SIEKAMY SUSZONE OWOCE

Do misy MCS wkładamy suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki, suszone śliwki i morele) i je siekamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z OWOCÓW I DODATKÓW

Do owoców dodajemy kandyzowane skórki cytrusów, olej kokosowy, cukier, miód, napój kokosowy, ekstrakt waniliowy, sok oraz startą skórkę 3 pomarańczy i cynamon. Całość podgrzewamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/ czas 15 minut / temperatura 90°C/ obroty 1.Następnie otwieramy pokrywę i studzimy masę.

4

ŁĄCZYMY ORZECHY Z DODATKAMI

W osobnej misce mieszamy mielone orzechy laskowe, sól, proszek do pieczenia i sodę.

5

DO MASY DODAJEMY JAJKA

Do wystudzonej masy dodajemy jajka. Całość dobrze mieszamy – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/czas 20 sekund /obroty 5.

6

DODAJEMY ORZECHY

Następnie dodajemy mielone orzechy z dodatkami i ponownie mieszamy tak, aby powstała jednolita masa – wybieramyprogram gotowanie według własnych ustawień/czas 10 sekund / obroty 4.

7

PIECZEMY KEKSY

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy w piekarniku ok. 70-110 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6727,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

672,7 kcal

🥑

Tłuszcz

36,4 g

🌾

Węglowodany

78,9 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

6,9 g

Podobne przepisy

Bezglutenowy keks świąteczny - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl