psse-slupca.pl

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone

Pyszne danie we włoskim stylu! Ser mascarpone doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i tworzy idealną kompozycję.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
bulion drobiowy - 300 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor suszony - 10 szt.
ser mascarpone - 250 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 100 ml
szynka szwarcwaldzka - 150 g
makaron pappardelle - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. W międzyczasie pomidory kroimy w drobne paseczki, a szynkę na małe kawałki.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Następnie na patelnię wlewamy bulion i białe wino. Podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.
4.ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM:
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.
5.PODAJEMY DANIE:
Makaron przekładamy na talerze i podajemy oprószony listkami świeżej bazylii.
Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron al dente. W międzyczasie pomidory kroimy w drobne paseczki, a szynkę na małe kawałki.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę zalewy z pomidorów, dodajemy pokrojoną szynkę i suszone pomidory i całość podsmażamy, aż szynka się zrumieni.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Następnie na patelnię wlewamy bulion i białe wino. Podgrzewamy. Gdy sos zacznie bulgotać, dodajemy ser mascarpone i całość mieszamy, aż ser się rozpuści. Trzymamy na ogniu jeszcze parę minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć.

4

ŁĄCZYMY MAKARON Z SOSEM

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość mieszamy przed podaniem.

5

PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerze i podajemy oprószony listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3187,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

796,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

98,4 g

🥬

Błonnik

30,8 g

💪

Białko

30,8 g

Podobne przepisy

Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl